Owsianka z borówką amerykańską i ostropestem


Ostropest jest rośliną znaną od ponad 2000 lat, był już ceniony przez Rzymian i Greków. Pospolicie jest znany pod nazwą oset mleczny. Stanowi on źródło wielu cennych składników odżywczych. Jednym z nich jest sylimaryna, kompleks flawolignanów, który wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwrodnikowe, rozkurczowe i detoksykacyjne. Jest szczególnie zalecany osobom z problemami trawiennymi. Może być dodawany do różnych potraw: zup, dań z  warzywami, gulaszu. Stosuje się go też jako dodatek do jogurtów, owsianek, musli, koktajli owocowych czy sałatek.
Dziś na blogu pyszna, zdrowa i pożywna owsianka z borówką amerykańską i ostropestem.
Firma Sante posiada w swojej ofercie ponad 200 innych produktów, między innymi suszone owoce,kasze, nasiona, produkty zbożowe i ciasteczka.
Cały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj.




 Owsianka z borówką amerykańską i ostropestem
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 2-3 osób

Składniki:
  • 3/4 szklanki płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych)
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki borówek amerykańskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1  łyżeczka ostropestu plamistego odtłuszczonego zmielonego Sante
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • kilka świeżych malin


Wykonanie:
Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, cynamon i sól i gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki przez około 15 minut, pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencji. Gdy owsianka jest już gotowa dodajemy miód i mielony ostropest, wszystko mieszamy.
Owsiankę przekładamy do miseczek i posypujemy borówkami, malinami i wiórkami kokosowymi. Od razu podajemy.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Zjadłam ją dziś z ogromną przyjemnością na śniadanie :-).

      Usuń
  2. Dlaczego nie można użyć płatków błyskawicznych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można, jeśli ktoś je lubi i woli od tych zwykłych. ja korzystam zawsze ze zwykłych. Płatki błyskawiczne są bardziej przetworzone, niż zwykłe, a za tym idzie pewna utrata witamin i minerałów. Indeks glikemiczny tych przetworzonych też jest nieco wyższy.

      Usuń
  3. Z tego, co wiem, ostropestu nie można zalewać wrzątkiem czy gotować, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje drogocenne właściwości. Trochę bez sensu dodawać do gorącej owsianki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widzę problemu, żeby dodać ostropest do nieco przestudzonej owsianki. Natomiast z ostropestu robimy też napary, które zalewa się wrzątkiem.

      Usuń

Prześlij komentarz