Kiszone pomidory

kolorowe-pomidory-w-sloiku
Kiszone pomidory


Kiszone pomidory, to przepis, który przywędrował do nas ze Wschodu, między innymi z Rosji i Ukrainy. Zainspirowana peanami na ich cześć wypowiedzianymi przez kolegę Artura postanowiłam i ja je przygotować. Pomidory są nie tylko wspaniałą przekąską, ale także doskonale nadają się do przygotowania zupy lub duszonych mięs. Tuż po ukiszeniu są w miarę jędrne, natomiast później po około 2 tygodniach stają się miękkie. W czasie kiedy kisiłam pomidory było bardzo gorąco, zalewa aż buzowała i wypływała na zewnątrz. Warto o tym pamiętać i postawić słoiki na przykład na tacy.
Na blogu znajdziecie też pikantną wersję kiszonych pomidorów z chili.



Kiszone pomidory




Kiszone pomidory
Czas przygotowania: 30 minut + fermentacja
Składniki:
  • 1 kg dojrzałych podłużnych pomidorów (polnych lub lima)
  • ok. 4 cm kawałek chrzanu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 łodygi kopru
  • ok. 1 litra wody
  • 1,5 łyżki niejodowanej soli



Wykonanie:
Pomidory myjemy. Układamy w miarę ciasno w wyparzonym dużym słoju lub  mniejszych słoikach. Czosnek obieramy z łupinek i kroimy ząbki na pół. Chrzan również obieramy i kroimy na 4 części. Koper płuczemy. Czosnek, chrzan i koper wkładamy do słoika. Wodę gotujemy, wsypujemy sól, mieszamy, aż się rozpuści i gorącą zalewamy pomidory, tak aby były całkowicie przykryte zalewą. Słój zamykamy i odstawiamy na ok. 7 dni w cieple miejsce (czas fermentacji zależy od temperatury otoczenia). Gdy fermentacja się zakończy słój chowamy do piwnicy lub spiżarki.
 




Komentarze

  1. Tylko osób je teraz robi, że i chyba ja spróbuję ;) Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015, dziś już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zachęcam, warto próbować nowych smaków :-).

      Usuń
  2. Nigdy bym nie wpadła na to, że pomidory można ukisić. Zaskoczyłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz