Dżem z mirabelki z kardamonem

zolta-marmolada-z-owocow

Dobra dusza, czyli Iwona z bloga  Blogotowanie z pasją obdarowała mnie pięknymi mirabelkami. Zakasałam więc rękawy i powstał ten oto pyszny dżem o charakterystycznym kwaskowym posmaku. Na zimę do naleśników będzie jak znalazł.



Dżem z mirabelki z kardamonem
Czas przygotowania: 3 godziny

Składniki:
  • 1200 g mirabelek
  • 1/3 szklanki wody
  • 500 g cukru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków 


Wykonanie:
Mirabelki płuczemy, wrzucamy do garnka o grubym dnie, dolewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną. Owoce przekładamy partiami na sito i lekko je rozgniatamy. następnie wyjmujemy wszystkie pestki.
Owoce przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy cukier i odparowujemy na małym ogniu przez godzinę, półtorej. Wszystko zależy od tego jak bardzo soczyste są owoce. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli uzyskamy już odpowiednią dla nas konsystencję dżemu, dżem podgrzewamy, dodajemy przyprawy, mieszamy i gorący przekładamy do wyparzonych suchych słoików. Słoiki stawiamy do góry nogami, gdy wystygną sprawdzamy czy denka przykrywek są wklęsłe. Jeśli tak, oznacza to, że słoiki dobrze się zamknęły.
Natomiast jeśli dżem wyda się nam za rzadki odparowujemy go dalej. A gdy uzyskamy odpowiednią dla nas konsystencję, dżem podgrzewamy, dodajemy przyprawy, mieszamy i gorący przekładamy do wyparzonych suchych słoików. Słoiki stawiamy do góry nogami, gdy wystygną sprawdzamy czy denka przykrywek są wklęsłe.


Komentarze

Prześlij komentarz