Porzeczkowa tarta z białą czekoladą


Zapraszam na pyszną owocową tartę w kolorach lata. Puszysty krem przygotowany na bazie mascarpone z dodatkiem białej czekolady w duecie z kwaskowymi białymi i czerwonymi porzeczkami to idealne połączenie na letni podwieczorek. 

A przy okazji, dzisiaj na portalu kulinarnym gotujmy.pl w rubryce "Bloger tygodnia" pojawił się wywiad  z moją skromną osobą. 
Bardzo dziękuję redakcji za miłe słowa na temat moich przepisów, a wszystkich chętnych zapraszam do czytania:

wywiad na Gotujmy.pl



Porzeczkowa tarta z białą czekoladą
Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm

Czas przygotowania: 120 minut

Składniki:
  • 165 g ciastek
  • 80 g masła
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g kremówki 36%
  • białe i czerwone porzeczki


Wykonanie:
Masło rozpuszczamy, ciastka blendujemy, dodajemy do nich masło, kardamon i wszystko dokładnie mieszamy. Powstała masą wylepiamy dno i boki tortownicy, dociskamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i podpiekamy w nim spód aż się przyrumieni, trwa to około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Biała czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pamiętając o tym, że biała czekolada topi się niższej temperaturze niż zwykła. Odstawiamy do przestudzenia.
W misce ubijamy lekko mascarpone, dodajemy małymi partiami czekoladę i dalej miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy śmietanę i miksujemy do uzyskania puszystego kremu.
Na zimny spód tarty wykładamy masę, na wierzchu układamy porzeczki.

Komentarze

Prześlij komentarz