Domowe lody bazyliowe

kulika-zielonych-lodów-w-waflu

 
Bazylia na słodko to moje tegoroczne odkrycie sezonu ! Czemu ja na to nie wpadłam wcześniej ? To zaskakujące połączenie, czyli bazylia i cukier okazało się, jak dla mnie, rewelacyjne. Dziś na blogu kolejna propozycja słodkiej bazylii, czyli domowe lody bazyliowe. Dla tych, którzy wolą przygotowywać lody bez użycia jajek jest przepis tutaj.
 
A poza tym znajdziecie u mnie też:


Domowe lody bazyliowe

Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia
Składniki:
  • 3 żółtka
  • 150 ml mleka
  • 200 ml kremówki
  • 100 g drobnego cukru
  • 30 g świeżej bazylii

Wykonanie

  • Z łodyżek bazylii odrywamy listki i wkładamy je do blendera, dodajemy cukier i blendujemy.
  • Żółtka ucieramy z  cukrem bazyliowym na puszystą masę, dodajemy do nich mleko i dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści.
  • Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową
  • Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się tam od 24 godzin misę do lodów, uruchamiamy ją i powoli wlewamy masę. 
  • Lody kręcimy przez 30-40 minut. Po tym czasie przekładamy je do plastikowego pojemnika, wkładamy do zamrażarki i mrozimy przez 4-5 godzin.
  • Przed podaniem wyjmujemy je z zamrażarki, odkrywamy i zostawiamy przez 5 minut na blacie, aby nieco zmiękły.

Komentarze