Roladki z grillowanego bakłażana


Roladki z grillowanego bakłażana są doskonałym dodatkiem do mięsnych dań przygotowanych na grillu.  Możemy je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.  Ich przygotowanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne,  a fajnie urozmaicą nasze menu. Ilość papryczki, którą dodacie do pasty ziołowej jest zależna od tego jak ostrą papryczkę kupicie. Moja była malutka i ostra jak czort.



Roladki z grillowanego bakłażana
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 1 duży bakłażan
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 1-2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 małej papryczki chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pomidorki koktajlowe
  • garstka świeżych liści bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól morska


Wykonanie:
Bakłażana kroimy na cienkie plastry, ja kroję go na maszynce do chleba. Malujemy go z obydwu stron oliwą z oliwek, solimy i grillujemy ma rozgrzanym grillu z obydwu stron, aż będzie miękki. Odkładamy na bok.
Czosnek obieramy  z łupiny,  z papryczki usuwamy nasionka. Ząbek czosnku bardzo drobniutko siekamy, to samo robimy z papryczką chili. W miseczce mieszamy serek śmietankowy, jogurt, czosnek, papryczkę, odrobinę oliwy i przyprawy. Listki bazylii drobno siekamy. Pomidorki kroimy na pół. Każdy plaster bakłażana smarujemy serkiem ziołowym, posypujemy bazylią i układamy pomidorki. Zwijamy z ciasny rulon i układamy na talerzu. Przed podaniem delikatnie skrapiamy oliwą i posypujemy świeżą bazylią.

Komentarze

Prześlij komentarz