Jagodzianki do odrywania


Domowe jagodzianki do odrywania... niebo w gębie ! Zawsze jem je jeszcze lekko ciepłe, nigdy nie mam cierpliwości, żeby poczekać, aż do końca wystygną. Są puszyste, łatwo się odrywają i przez to, że są ułożone w formie obok siebie mają ładny kształt.

Inspiracja klik.
 
 




Jagodzianki do odrywania

Czas przygotowania: 180 minut
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Składniki:
  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 1/2 szklani cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • jagody
  • cukier do jagód
  • 1 jajko do pomalowania bułeczek
  • brązowy cukier do posypania




 

Wykonanie

Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy pozostały cukier, mąkę, jajka, masło, sól i esencję. Wszystko wyrabiamy, najlepiej w  robocie lub mikserem, do uzyskania gładkiej elastycznej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Po tym czasie ciasto przekładamy na omączony blat i formujemy z niego prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm. Dzielimy na 12 równych kawałków. Na każdym kawału kładziemy 1 łyżkę jagód i posypujemy łyżeczką cukru. Wszystkie cztery rogi ciasta dokładnie sklejamy i formujemy kulkę. Układamy po kolei w formie. Bułeczki odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, jagodzianki malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy przez około 30-40 minut bez termoobiegu.
Po upieczeniu bułeczki razem z papierem wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
 



Komentarze

Prześlij komentarz