Wizyta w fabryce Sante


Oto relacja fotograficzna ze smakowitej i bardzo ciekawej wizyty w fabryce Sante, do której pojechałam w miłym towarzystwie innych blogerów kulinariach. Uwielbiam takie wycieczki, bo można wtedy od podszewki zobaczyć jak powstają nasze ulubione produkty.




Wizyta w fabryce Sante


W  maju na zaproszenie firmy Sante i Agencji Synertime, wraz  z innymi blogerami kuchennym, którzy zjechali z całej Polski, miałam przyjemność uczestniczyć w wycieczce do fabryki Sante, która znajduje się w Sobolewie.
Sante znaczy zdrowie - od 1992 roku firma jest wierna misji zawartej w tym słowie, rozwijając filozofię promowania zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia.




Firma powstała w roku 1992 z inicjatywy Andrzeja Kowalskiego, którego wspólnikami zostali bracia - Wojciech i Marek Kowalscy. Dziś wspólnikiem jest również pierwszy pracownik firmy Witold Szpak. Firma początkowo zajmowała się sprzedażą parafarmaceutyków, ziół, produktów zbożowych oraz ziaren słonecznika, soczewicy i soi. Pierwszym produktem było musli "Surówka Piękności Kleopatra".






W kolejnych latach oferta firmy była sukcesywnie rozwijana o produkty zaliczane do grupy zdrowej żywności -otręby pszenne, otręby owsiane, zarodki pszenne, kotlety sojowe, crunchy, musli.
Następnym krokiem w rozwoju firmy była zawarta w roku 2000 umowa z Alpro, Na jej na mocy firma Sante została wyłącznym dystrybutorem tej marki w Polsce.
Tym samym portfolio Sante zostało uzupełnione o naturalne i zdrowe produkty roślinne (napoje, desery), będące alternatywą dla produktów zwierzęcych (mleko, jogurty).
Dziś Sante jest ekspertem żywności funkcjonalnej zatrudniającym ponad 800 osób. Oferta firmy zawiera ponad 200 produktów obejmujących  m.in.: produkty śniadaniowe, produkty sojowe, otręby, kasze i ziarna, cukier trzcinowy, batony, ciasteczka owsiane, sól morską i niskosodową i masło orzechowe.   







Żywność funkcjonalna, której dostarczanie  konsumentów jest głównym obszarem działalności firmy Sante powstaje w zakładzie produkcyjnym mieszczącym się w Sobolowie koło Garwolina. Nieruchomość została zakupiona w 2002 roku i z roku na rok była sukcesywnie przekształcana do obecnego, nowoczesnego stanu.   
Od 2010 roku trwała rozbudowa zakładu w Sobolewie o nową halę, co ma umożliwić firmie zwiększenia mocy produkcyjnej. Pod koniec 2012 roku firma mogła się pochwalić 35 tys. m kw. powierzchni produkcyjnej i magazynowej. Zakład w celu zwiększania mocy produkcyjnych jest rozbudowywany o kolejne powierzchnie magazynowe i produkcyjne.   Powierzchnia użytkowa zakładu produkcyjnego Sante w Sobolewie razem z nową halą produkcyjno-magazynową nr 14 wynosi 48 910,00 m2,  znajduje się tam 20 nowoczesnych, zautomatyzowanych linii produkcyjnych.  W Sobolewie jest zatrudnionych ponad 600 osób.
Zakład Sante robi ogromne wrażenie, a pierwsza rzecz, która mnie uderzyła... w nos, to wspaniały zapach musli.




Po zwiedzaniu fabryki był czas poczęstunek i spotkanie z przedstawicielami Sante, którzy opowiadali nam o historii firmy, jej założeniach, a także planach na przyszłość. 
Bardzo dziękuję obu firmom za zaproszenie. Fajnie jest zobaczyć co się dzieje z produktem zanim znajdzie się na sklepowej półce. I mieć pewność, że został wyprodukowany zgodnie z obowiązującymi normami.



W swojej relacji wykorzystałam również zdjęcia Agencji Synertime.

Komentarze

Prześlij komentarz