Omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami

omleta-na-patelni-widok-z-goru

Dzisiaj kolejna ekspresowa i pyszna odsłona dania ze szparagami, czyli tym razem zapraszam na omlet ze szparagami i pieczarkami.  Zrobimy go dosłownie w parę chwil, ponieważ zielone szparagi są gotowe do jedzenia po kilku minutach. Dla urozmaicenia do szparagów dodałam pieczarki.
Na blogu, pod hasłem "szparagi" znajdziecie kilkanaście innych przepisów na to pyszne i zdrowe warzywko.


Omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki na 2 porcje

Składniki:
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 6-7 pieczarek
  • 4 jajka
  • sól morska
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

Wykonanie:
Szparagi płuczemy i odłamujemy końcówki.
Na patelni podgrzewamy olej, kładziemy szparagi, i przekrojone na ćwiartki pieczarki. Warzywa chwilę smażymy, a następnie patelnię przykrywamy i smażymy je na małym ogniu przez 5 minut. 
W szklance rozmącamy jajka z dodatkiem soli, pieprzu i gałki. Następnie wylewamy jajka na warzywa, ponownie przykrywamy patelnię i smażymy, aż jajka się zetną.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Prześlij komentarz