4/19/2015

Konkurs "Bądź fit na wiosnę" z Konradem Gacą


Konkurs "Bądź fit na wiosnę" z Konradem Gacą
Wiosna w pełni ! Co roku czekamy na nią z niecierpliwością, a kiedy już nadejdzie cieszymy się z ciepła za oknem, budzącej się do życia przyrody i świeżych owoców i warzyw, które zaczynają się pojawiać na straganach i na naszych talerzach. Gdy nachodzi wiosna zawartość naszych talerzy zmienia się, nie jemy już tak ciężko, jak zimą. Nasza dieta staje się bardziej fit na wiosnę ! Serdecznie Was do tego zachęcam i dlatego mam dla Was trzy książki Konrada Gacy pod tytułem "Kuchnia fit"Konrad Gaca, autor tej smacznej książki to znany propagator zdrowej i lekkiej kuchni. "Kuchnia fit" jest skierowana to wszystkich tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać i być w  formie. 
Moją recenzję książki możecie przeczytać tutaj.




Co trzeba zrobić, żeby je wygrać ? 

W komentarzu pod tym postem należy wpisać Wasz pomysł na przepis na danie w wersji fit. Do przepisu możecie dołączyć zdjęcie Waszej potrawy, ale nie jest to obowiązkowe.

Konkurs trwa od dnia 19 kwietnia do godziny 23:59 dnia 26 kwietnia 2015 roku.


Proszę o zamieszczanie przepisów  w komentarzu pod tym postem.  
Zdjęcie przedstawiające przygotowane przez Was danie można wysyłać na adres: kulinarneprzygodygatity@gmail.comProszę o podanie w tytule "Bądź fit na wiosnę".
Przepisy można również dodawać na  fanpagu mojego bloga na Facebooku
Będzie mi miło jeśli polubicie na Facebooku  fanpage mojego bloga.



Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Agata, autorka bloga Kulinarne przygody Gatity. Fundatorem nagród jest autor książki Konrad Gaca. 
2. Trzech zwycięzców konkursu wybieram sama. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na blogu i na fanpage bloga w ciągu 2 dni od momentu zakończenia konkursu.
3. Przez kolejne 7 dni czekam na przesłanie danych teleadresowych do wysyłki nagrody. Wysyłka jest możliwa tylko na terenie Rzeczpospolitej Polskiej.
4. Każdy zgłaszający może dodać nieokreśloną ilość przepisów. Wpisy muszą być podpisane nickiem lub imieniem, te anonimowe będą usuwane. Niezależnie od ilości zgłoszonych przepisów ich autor   może wygrać tylko jedną nagrodę.
5. Zgłoszony przepis nie może być przekopiowany z książki, strony internetowej czy też bloga (nie dotyczy jeśli jest to Wasz autorski blog). Zdjęcia, które będą przysyłane  w załączeniu do przepisu muszą być Waszego autorstwa. Przepisy, które będą kopią innych przepisów będą usuwane z konkursu.
6. Na fanpage Kulinarnych przygód Gatity na FB utworzę album,  w którym będę zamieszczała nadesłane przez Was zdjęcia. Przesłanie zdjęć jest równoważne z tym, że wyrażacie zgodę na ich publikacje  na blogu i w galerii konkursowej na fanpage.
7. Zastrzegam sobie możliwość przedłużenia konkursu.
8. Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację powyższego regulaminu.



Print Friendly and PDF

78 komentarzy:

  1. Koktajl z mango.

    Składniki:

    - połowa awokado
    - połowa mango
    - 1 banan
    - ćwiartka pomelo
    - kiwi
    - łyżeczka soku z cytryny
    - 300 g maślanki naturalnej

    Przygotowanie:

    Awokado obieramy ze skóry i pkoimy na kawałki, wrzucamy do naczynia miksującego, dodajemy obrane i pokrojone mango (starajmy się wybierać dojrzałe i miękkie awokado i mango). Wrzucamy pokrojonego banana, pomelo i kiwi oraz sok z cytryny. Miksujemy. Następnie dodajemy maślankę i ponownie miksujemy. Przelewamy do szklaneczek - porcja na dwie osoby.
    Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, bomba witaminowa :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  2. Naleśniki z malinami :-)

    Składniki:

    - 80 g płatków jęczmiennych
    - 80 g mąki orkiszowej
    - 70 g mąki sojowej
    - 280 g kefiru naturalnego
    - 450 g wody lekko gazowanej
    - 150 g mąki pszennej

    - 400 g twarożku chudego
    - mały jogurt naturalny
    - 4 łyżeczki cukru
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - pudełko malin

    - olej kokosowy do smażenia

    Wykonanie:

    Płatki jęczmienne zmiksować na pył. Do naczynia wsypać zmiksowane płatki, mąki, kefir i wodę i zmiksować.
    Na patelni posmarowanej lekko olejem - użyłam kokosowego, wylać łyżkę ciasta i smażyć z dwóch stron na rumiano.
    Twarożek zmieszać z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym.
    Na każdy naleśnik nałożyć łyżkę twarożku i ułożyć kilka malin, złożyć na pół i udekorować jeszcze malinami.

    Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malinki... uwielbiam :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  3. Makaron z warzywami.

    Składniki:

    - 250 g makaronu - u mnie penne rigate
    - 1 brokuł
    - pęczek szparagów
    - 300 g pieczarek
    - papryka żółta
    - papryka czerwona
    - 300 g pomidorków koktajlowych
    - 1 mała cukinia
    - 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
    - 1 łyżeczka soli himalajskiej
    - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    - szczypta papryki ostrej wędzonej


    Wykonanie:

    Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy makaron i gotujemy go all dente. Odcedzamy.

    Do garnka dużego (ja mam taki szeroki rondel) wlewamy 300 ml wody, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię ze skórką, pieczarki podsmażone chwilkę na patelni, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i dusimy to chwilkę dodając przyprawy. W tym czasie gotujemy krótko brokuła, i szparagi ( w wodzie z łyżeczką soli i cukru na stojąco ) też chwilkę ok. 5 minut.

    Dodajemy to do naszego rondla z warzywami i dodajemy makaron. Mieszamy.

    Podajemy na ciepło lub na zimno.

    Możemy udekorować pokrojonymi pomidorkami lub bazylią.

    Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudne kolory na talerzu :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  4. Kolorowe pappardelle warzywne

    4 gniazdka makaronu pappardelle
    1/2 cukinii
    1 marchewka
    4 plastry szynki konserwowej
    2 łyżki oliwy z oliwek
    przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, papryka, tymianek

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Z marchewki i cukinii za pomocą obieraczki do warzyw wykrawamy paski, które następnie kroimy wzdłuż na pół. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do makaronu na minutę przed końcem gotowania. Następnie wszystko odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Całość przekładamy do miseczki, mieszamy z szynką konserwową pokrojoną w paski, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami.

    Basia

    PS. Zdjęcie na wysyłam na e-mail :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, dziękuję, zdjęcie dotarło, pappardell mnie urzekły :-).

      Usuń
  5. Zdrowy "fishburger"

    2 kajzerki
    2 jajka
    80g wędzonego łososia
    1/4 awokado
    szczypiorek

    Na patelni z odrobiną oleju rzepakowego smażymy jajka sadzone w foremkach, które nadadzą im fantazyjny kształt.
    Do przygotowania śniadania możemy użyć świeżych kajzerek lub nico czerstwych (tak jak ja), które opieczemy w piecyku elektrycznym, dzięki czemu skórka zyska chrupkości, a wnętrze stanie się miękkie. Bułeczki przecinamy na pół i układamy na spodzie pokrojone w kostkę awokado oraz wędzonego łososia. Następnie nakładamy ciepłe jajko, które posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Całość zakrywamy wierzchem bułki i podajemy na ciepło.

    Basia

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie bardzo wiosenne, dietetyczne i FIT. Zdrowe, wyraziste i lekkie. Ten przepis jest połączeniem dwóch kolorów- dwóch różnych smaków. Pięknie wygląda i pysznie smakuję! Polecam

    Dwa w jednym- krem szpinakowo - ziemniaczany z kremem marchwiowym

    Składniki:

    Krem z marchwi:
    4-5 marchewek
    2 małe cebule
    2 łodygi selera naciowego
    kawałek świeżego imbiru
    5 szkl. bulionu warzywnego
    2 łyżki masła
    ząbek czosnku
    1 łyżeczka curry
    1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    1/2 szkl. jogurtu naturalnego
    szczypiorek/ natka pietruszki

    Krem szpinakowo - ziemniaczany:
    1 kg. ziemniaków (lub mniej)
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    200 g. szpinaku
    700 ml. bulionu warzywno – drobiowego
    przyprawy (sól, pieprz itp.)



    Przygotowanie:

    1. Krem z marchwi: Wszystkie warzywa umyć, obrać, a następnie drobno pokroić (np. w plasterki). Smażyć na maśle około 2-3 minutki, cały czas mieszając. Przyprawić curry i paprykami. Warzywa zalać bulionem. Gotować pod przykryciem około 20 minut, do momentu zmięknięcia warzyw. Po tym czasie całość zmiksować blenderem na puree. Można dodatkowo doprawić solą i pieprzem.
    2. Krem szpinakowo - ziemniaczany: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ugotować w małej ilości osolonej wody.
    3. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na patelni. Dodać szpinak, gdy zwiędnie całą mieszankę wlać do ziemniaków.
    4. Wlać również bulion, a następnie całość dobrze zmiksować blenderem na puree.
    5. Kremy przelać do miski/ talerza w taki sposób, aby się ze sobą nie zmieszały. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, zupa 100% fit :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  7. Przepis na MEGA wiosenną, warstwową sałatkę owocową z jogurtem naturalnym i sezamem. Doskonała na wiosenne, upalne (mam nadzieje) dni. Prosta do przygotowania i naprawdę zdrowa :) Serdecznie polecam!


    Wiosenna warstwowa sałatka owocowa z jogurtem i sezamem


    Składniki:
    1 średni banan
    garść jeżyn
    garść porzeczek czerwonych
    1 duże kiwi
    2 plastry ananasa
    1 łyżka sezamu
    100 g. jogurtu naturalnego
    ½ pomarańczy

    Przygotowanie:

    Pomarańczę, kiwi oraz banana obrać, a następnie pokroić w plasterki. Na dno pucharków/ kieliszków/ wysokich szklanek poukładać plastry pomarańczy. Na nie plastry kiwi. Całość polać jogurtem naturalnych. Na jogurt ułożyć plaster ananasa, troszkę porzeczek oraz kilka plasterków kiwi. Na ścianki naczynia przykleić plastry banana. W powstałą dziurę włożyć garść jeżyn. Na jeżyny ponownie kiwi oraz czerwone porzeczki. Całość posypać sezamem podprażonym na suchej patelni. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie się prezentuje :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  8. Dietetyczny łosoś na parze na placuszkach jaglanych podamy z grillowanym selerem i warzywami z oliwąskładniki

    100g łososia
    Sok i skórka z cytryny
    Pieprz
    Placuszki z kaszy jaglanej
    1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
    2 łyżki otręby owsiane Kupiec
    1 jajko
    pieprz do smaku
    dodatkowo
    seler
    rukola
    kiełki brokułu
    pomidor koktajlowy
    cebula czerwona
    oliwa Verdenso marki Olitalia. Wykonanie
    Porcję łososia czyścimy skrapiamy sokiem z cytryny posypujemy skórka z cytryny i pieprzem. Rybę i cebulkę gotujemy na paprze.
    Seler obieramy myjemy kroimy na krążki. Gotujemy w mleku al dente. Na patelnię grillową wkładamy seler lekko podgotowany grillujemy z każdej strony przez chwilę.
    Do miski wkładamy kaszę, otręby jajko, pieprz. Łyżką wyrabiamy na jednolitą masę. suchą patelnię wykładamy arkuszem papieru do pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.
    Łososia podajemy na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami grillowanymi z oliwą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowite :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  9. Dietetyczna pierś z kurczaka z kaszą jęczmienną,sałatąSkładniki
    150g pierś z kurczaka.
    2 łyżki musztardy Kieleckiej
    zioła prowansalskie
    pieprz czarny do smaku
    100g ugotowanej kaszy jęczmiennej Kupiec
    dodatkowo
    sałata lodowa
    rukola
    kiełki rzodkiewki
    olej rzepakowy Rapso
    Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy. Smarujemy z jednej strony musztardą posypujemy pieprzem, ziołami odstawiamy w chłodne miejsce. Pierś gotujemy w parowarze około 20-25 minut w zależności od mocy parowara.
    Sałata
    Sałatę, rukole, kiełki dokładnie myjemy osuszamy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Apetyczny pomysł.
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  10. Łosoś na parze podawany na spaghetti warzywnym z kabanosami i grillowanymi pieczarkami w sosie z zielonej herbaty.składniki
    1 dzwonko z łososia
    świeżo mielony pieprz, sól do smaku
    sok z cytryny
    sos z zielonej herbaty
    50 ml herbaty zielonej Nestea
    kilka śliwek suszonych
    1 łyżka miodu
    sok skórka z cytryny
    cynamon, kardamon imbir do smaku
    sól, biały pieprz gałka muszkatołowa do smaku
    Warzywa
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 cebula
    1 cukinia
    dodatkowo
    1 kabanosy drobiowe
    kilka pieczarek
    Masło klarowne
    olej rzepakowy
    zioła
    szczypiorek
    świeży tymianek
    Dzwonko łososia dokładnie myjemy osuszamy. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny posypujemy solą i pieprzem.Pietruszkę, marchewkę,cukinie ubieramy, myjemy następnie obieraczką do warzyw tniemy na cienkie paseczki. Cebulę obieramy kroimy według uznania na ćwiartki Warzywa posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Łososia i cebulę gotujemy na parze/ pod koniec gotowania dodajemy warzywa pokrojone w paseczki gotujemy jeszcze 3-4 minuty.Warzywa muszą być al dente.
    Kabanosy przesmażamy na maśle klarownym
    grillowane pieczarki
    Pieczarki myjemy kroimy na mniejsze kawałki.Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oleju rzepakowego wkładamy pieczarki pod koniec grillowania doprawiam solą i pieprzem.sos z zielonej herbaty
    Do garna wlewamy herbatę Nestea dodajmy suszone śliwki, miód, kardamon, imbir, cynamon, pieprz sól, gałkę muszkatołową. Przyprawy dodajemy według uznania w moim przypadku była to 1 lub szczypty. Gotujemy przez kilka minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danie na bogato ;-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  11. Zdrowa kanapka na drugie śniadanie1szt bułka pełnoziarnista
    1 szt polędwiczka wieprzowa
    tymianek, sól, pieprz do smaku
    Domowa marynowana papryka
    Sałata
    Kiełki rzodkiewki
    Sos kielecki curry.Polędwiczkę wieprzową QAFP oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową QAFP układamy na folii spożywczej zawijamy jak cukierek w rulon szczelnie. Czynność powtarzamy dwa razy. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami. Na sitku garnka do gotowania na parze układamy polędwiczkę wieprzową gotujemy do miękkości. Kroimy w plastry. Sałatkę dokładnie myjemy osuszamy . Bułkę kroimy na pół, dolną cześć smarujemy sosem curry, układamy sałatkę, plastry polędwiczki, smarujemy sosem plastry papryki,sałata papryka kiełki rzodkiewki przykrywamy górną częścią bułki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne śniadanie :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  12. Dietetyczny koktajl owocowo-owsiany 1 szkl napój sojowy owsiany Alpro
    1 szkl sezonowych owoców ( truskawki, maliny)
    10-25ml soku malinowego Eterno lub wg uznania słodzik, cukier Maliny i truskawki dokładnie myjemy, osuszamy przekładamy do pojemnika malaksera. Dodajemy napój sojowy owsiany i sok malinowy. Zamiast soku możemy dodać słodzik lub cukier Miksujemy następnie przelewamy do szklanki robimy dekoracje z owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fit serniczek. Dlaczego? Ponieważ zrobiony z serka wiejskiego i jogurtu naturalnego. Delikatny, puszysty, z dużą ilością owoców. Po prostu rozpływa się w ustach. Elegancko wygląda i bosko smakuję :) Wiosna kojarzy mi się właśnie z taką słodką lekkością. Naprawdę warto spróbować. Polecam! :D


    Sernik z serka wiejskiego i jogurtu


    Składniki:

    Ciasteczkowy spód:
    240 g. ciastek pełnoziarnistych, np. digestive
    120 g. miękkiego masła/ margaryny

    Masa serowa:
    200 g. serka wiejskiego
    250 g. twarogu półtłustego, zmielonego
    ¾ szkl. cukru
    30 ml. soku z cytryny
    3 duże jajka
    1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego

    Dodatkowo:
    drobne owoce do dekoracji, np. porzeczki, jagody

    Przygotowanie:

    1. Ciasteczkowy spód: Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie posiadamy malaksera można wykorzystać blender. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (wykładamy tylko dno formy!). Ciasteczka dobrze wklepać w dno i boki formy. Tak przygotowany ciasteczkowy spód umieścić w lodówce i schłodzić około 30-60 minut.

    2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Serek wiejski zmiksować blenderem do gładkości. Dodać do niego twaróg oraz cukier, dobrze zmiksować. Następnie wbijać po jednym jajku i miksować do połączenia się składników. Na koniec wlać jogurt i sok z cytryny, wymieszać szpatułką. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy.

    3. Sernik piec w 160st.C około 80-90 minut bez termoobiegu. Upieczony sernik powinien być sprężysty i ścięty. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i lekko uchylić. Pozostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia. Ostudzony włożyć na minimum 3 godziny do lodówki, aby nabrał odpowiedniej konsystencji. Przed podaniem udekorować owocami. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam serniki:-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  14. Obłędne połączenie twarogu z kaszą jaglaną. Jedna z moich faworytek wśród zapiekanek :) Serdecznie polecam!

    Zapiekanka śniadaniowa z kaszy jaglanej i twarogu


    Składniki:

    1 szkl. kaszy jaglanej
    200 g twarogu półtłustego
    150 g serka homogenizowanego waniliowego
    150 g jogurtu naturalnego
    1 jajko
    1-2 łyżki masła/ oleju
    2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
    2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego

    Do dekoracji:
    świeże owoce


    Przygotowanie:

    1. Kaszę jaglaną ugotować w 3 szkl. wrzącej wody z dodatkiem masła/ oleju (około 15 minut). Ugotowaną odcedzić. Twaróg półtłusty utrzeć z jajkiem, cukrem i serkiem, dodać rodzynki (opcjonalnie) i wymieszać. Naczynie żaroodporne (23x17cm) wysmarować tłuszczem. Na spód wyłożyć ½ kaszy, na kaszę masę twarogową i resztę kaszy jaglanej. Wierzch polać jogurtem naturalnym. Zapiekać około 20-25 minut w 180st.C. Po tym czasie lekko przestudzić i udekorować świeżymi owocami. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śniadanie to najważniejszy posiłek.
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  15. Pożywny, zdrowy pomysł na śniadanko. Bardzo smaczny, a zarazem fit. Serdecznie polecam!


    Ryż na mleku z malinami i wanilią


    Składniki:

    3/4 szkl. ryżu
    niecałe 2 szkl. mleka
    laska wanilii
    maliny
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka masła

    Przygotowanie::

    Do garnka wlać mleko oraz ziarenka wanilii. Lekko podgrzać. Następnie wsypać ryż i gotować na małym ogniu około 15 minut, cały czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. Pod koniec dodać masło i dobrze wszystko wymieszać. W międzyczasie maliny zagotować z cukrem, aby powstał sos. Ugotowany ryż wyłożyć na talerz, polać sosem malinowym. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Gotowanie, czyli hobby dla każdego)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kasza perłowa z warzywami i kurczakiem na zdrowo

    Prosty i szybki obiad na „już”... Ratuje mi życie przynajmniej raz w tygodniu :) Poza swoimi walorami smakowymi jest również bardzo zdrowy i wiosenny za sprawą tylu warzyw :D Polecam!

    Składniki:

    1 woreczek kaszy perłowej (100g.)
    250g. filetu z piersi z kurczaka
    ½ cebuli
    ½ pomidora
    kilka różyczek brokuły
    ¼ papryki
    pieprz, sól, tymianek
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka ziaren słonecznika

    Przygotowanie:
    Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Kalafior wrzucić do gotującej się wody i obgotować około 5 minut. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i doprawić przyprawami (solą, pieprzem i tymiankiem.) Wrzucić do wrzącej wody i gotować około 10-15 minut. Po tym czasie odcedzić. Cebulę, paprykę oraz pomidor pokroić. Dodatkowo cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia. Wszystkie składniki wymieszać, dodać ziarna słonecznika oraz oliwę z oliwek. Dodatkowo można przyprawić. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  17. Zdrowe ciastka owsiane z dodatkiem mąki razowej, orzechów laskowych z czekoladą gorzką


    Zdrowsze ciastka owsiane z dodatkiem mąki razowej, orzechów laskowych z czekoladą gorzką. Są nieziemsko dobre! Nawet nie wiem, kiedy znikają ze stołu :) Polecam!


    Składniki:

    2 szkl. płatków owsianych
    200 g. masła
    1/3 szkl.cukru brązowego
    2 łyżki miodu
    1 jajo
    1/2 szkl. mąki razowej
    1/2 szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szkl. posiekanych orzechów laskowych

    Dodatkowo:
    czekolada o zawartości 70%


    Przygotowanie:
    Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać jajka, miksować. Dodać miód, płatki owsiane, mąki, proszek i orzechy. Wszystko dobrze zagnieść rękami. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć dłonią. Piec w 180st.C około 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Gdy ciastka stygną, rozpuścić w czekoladę w kąpieli wodnej i również pozostawić ją do ostygnięcia. Ciastka polać czekoladą. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Gotowanie, czyli hobby dla każdego)

    OdpowiedzUsuń
  18. Razowy naleśnik z płatkami owsianymi i sosem


    Moje ulubione śniadanko :) Razowy naleśnik z płatkami owsianymi, polany sosem z malin i orzechów. Naleśnik można dodatkowo wysmarować w środku, np. dżemem, serkiem itp. Z przepisu wychodzi taki jeden duży, idealny dla jednej osoby. Polecam!


    Składniki

    Ciasto:
    ½ szkl. mąki pszennej razowej
    1 duże jajko
    2 łyżki płatków owsianych
    1 łyżka słonecznika łuskanego
    ½ szkl. mleka

    Sos:
    garść malin
    3 orzechy włoskie

    Dodatkowo:
    1 łyżka oleju
    dżem/ serek twarogowy do posmarowania
    miód do polania (opcjonalnie)


    Przygotowanie:
    1. Ciasto: Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć (najlepiej trzepaczką). Olej rozgrzać na patelni. Wylać na gorącą patelnię ciasto i smażyć z obu stron do zarumienienia. Przełożyć na talerz.
    2. Sos: maliny rozgnieść widelcem, dodać posiekane orzechy i wymieszać.
    3. Naleśnik posmarować serkiem i dżemem, zwinąć lub złożyć. Polać sosem i miodem (opcjonalnie). Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  19. Palmy owocowe

    Zdrowy deserek z owoców, który zachwyci swoim wyglądem każdego :), a najbardziej dzieci :D Serdecznie polecam!

    Składniki:
    2 mandarynki
    2 kiwi
    2 banany (użyłam jednego większego)

    Przygotowanie:
    Kiwi obrać, przekroić na pół, a następnie każdą połówkę dzielimy jeszcze na kilka części w kształcie półksiężyców. Mandarynki obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Banany również obrać ze skórki, a następnie przycinamy końce (ja przekroiłam mojego banana na pół). Banana można dodatkowo ponacinać tak, jakbyśmy chcieli pokroić w plasterki, ale nie przecinamy ich do końca (ja pominęłam ten krok). Mandarynki ułożyć na dolej części talerza (mają przypominać piasek). Banany ułożyć na kształt „łodyg palmowych”. Na sam koniec na talerzu umieścić pokrojone kiwi, jako liście palmy. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Baby w kuchni)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kuskus z warzywami i gotowanymi pulpetami mięsnymi

    Prosty obiad, czyli coś czego czasem naprawdę potrzebujemy. Kasza kuskus z warzywami i gotowanymi pulpecikami jest doskonałą propozycją na szybki i zdrowy posiłek. Serdecznie polecam!

    Składniki
    ½ szkl. kaszy kuskus
    200- 300 g. mięsa mielonego
    1 mała cebula
    1 jajo
    ½ bułki pszennej
    sól, pieprz do smaku
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego
    ulubione warzywa (np. marchewka, papryka, kukurydza,groszek itp.)

    Przygotowanie:
    1. Kaszę przygotować jak zaleca się na opakowaniu.
    2. Bułkę zalewamy mlekiem/ wodą do zmięknięcia. Mięso wymieszać z startą na tarce cebulą, jakiem, przyprawami i miękką bułką. Wszystko dobrze wymieszać. Z masy formować pulpeciki. Gotujemy około 10-15 minut w bulionie warzywnym.
    3. Ugotowaną kaszę oraz pulpety wymieszać z warzywami. Dodać koncentrat i jogurt, dobrze wymieszać. W razie konieczności przyprawić. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  21. Jaglanka z żurawiną i nutą wanilii

    Zdrowy pomysł na śniadanie lub podwieczorek :) Nie za słodki, bardzo pożywny, pyszny i FIT. Polecam!


    Składniki:
    1 szkl. kaszy jaglanej
    2 szkl.mleka
    1 szkl. wody
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka masła
    laska wanilii

    Dodatkowo:
    1 szklanka żurawiny
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżka wody


    Przygotowanie:
    Kaszę przelać zimną, a następnie wrzącą wodą. Do garnka wsypać kaszę, wodę, ziarenka wanilii oraz mleko. Gotować do ugotowanie się kaszy (około 15-20 minut) co jakiś czas mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, dodać masło i miód, przykryć pokrywką i pozostawić na 5 minut. W międzyczasie zagotowujemy żurawinę z cukrem i wodą, aż puści sok. Ugotowaną kaszę przelać do miseczki, udekorować żurawiną. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Gotowanie czyli hobby dla każdego)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bezglutenowe ciastka jaglane z kokosem

    Pyszne, bezglutenowe ciastka na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem kokosu. Warte polecenia!

    Składniki:
    2 szkl. ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    3-4 łyżki bezglutenowej mąki, np. kukurydzianej
    2-3 łyżki wiórek kokosowych
    2 łyżki miodu

    Przygotowanie:
    1. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać.
    2. Z ciasta uformować małe kulki (wielkość orzecha włoskiego), spłaszczyć je dłonią i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    3. Piec w 180st.C około 15-20 minut do zarumienienia.
    4. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia na kratce. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  23. Błyskawiczne ciastka owsiane z bakaliami

    Jak na ciasteczka bardzo dietetyczne, za sprawą płatków owsianych i bakalii. Proste do wykonania i bardzo smaczne. Polecam.

    Składniki:
    100g masła
    2 duże jajka
    2,5 szkl. płatków owsianych
    1/3 szkl. cukru
    50g posiekanej gorzkiej czekolady
    bakalie (rodzynki, żurawina, migdały, kokos, orzechy itp.) ilość - wedle uznania

    Przygotowanie:
    Płatki owsiane wrzucić na rozgrzaną patelnie. Uprażyć do ze złocenia, ostudzić. Dodać do nich masło, cukier i żółtka, wyrobić palcami jak kruszonkę. Białka lekko ubić mikserem, delikatnie przełożyć do masy i wymieszać. 2. Z masy uformować okrągłe ciastka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie ( troszkę urosną). Piec w 180st.C około 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  24. Pijany Łosoś

    Danie niezwykle proste, szybkie i przede wszystkim zdrowe.
    Smakuje i wygląda niezwykle elegancko.

    Składniki:
    400g fileta z łososia
    4 łyżeczki musztardy najlepiej miodowej
    2 łyżeczki musztardy francuskiej
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki ginu
    2 pęczki kopru
    1 cytryna

    Pasta koperkowa:
    sok z 1 cytryny
    4 pęczki koperku
    150g migdałów
    2 łyzki oliwy
    sól i pieprz do smaku
    bułka bagietka



    1. Marynata: Musztardy, sól i gin mieszamy ze sobą. Marynujemy łososia ułożonego na folii aluminiowej posypujemy posiekanym koprem. Na wierzchu układamy plasterki cytryny, zawijamy całość w folię aluminiową i wstawiamy
    na 2 godziny do lodówki.
    2. Po upływie tego czasu wstawiamy łososia do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 25 minut.

    3. Pasta. Do blendera wsypujemy koper, migdały, oliwę, sok z cytryny i blenderujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pastę przekładamy do obręczy serce i formujemy na talerzu, dekorujemy migdałem.

    4. Bułkę bagietkę kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Następnie pieczywo rumienimy na złoto-brązowy kolor na suchej patelni grillowej.
    5. Łososia podajemy na talerzu z dodatkiem pasty koperkowej w kształcie serce i bagietki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi się podoba :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  25. Spaghetti z łososiem i sosem koperkowym
    Składniki:
    200g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
    0,3 kg fileta z łososia świeży

    Sos koperkowy:
    2 pęczki koperku
    150ml śmietany 18%
    150ml śmietany 12%
    oliwa
    sól
    pieprz ziołowy
    0,15kg mozzarella

    Dodatkowo:
    8 sztuk pomidorków koktajlowych
    koper
    Sposób przygotowania

    1.Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonym wrzątku około 10 minut.
    2.Łososia pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Wlać śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzewać jeszcze parę minut.
    3.Koper drobno posiekać dodać do sosu, wszystko dokładnie wymieszać.
    4.Makaron odcedzić, wyłożyć na talerze, wylać sos z łososiem, posypać koperkiem i udekorować talerz pomidorkami przekrojonymi na pół.
    5.Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaron i świeży tuńczyk, to jak dla mnie duet idealny.
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń



  26. Zrobiłam dietetyczny, lekki bigos bez mięsa. Z samych warzyw, jarzyn, nawet bez koncentratu i pomidorów.
    Bo to akurat miałam w domu.
    A czego użyłam do tego lekkiego, dietetycznego i smacznego dania?

    -makaron u mnie tagliatelle
    -kapusta biala
    -marchewka
    -kalarepa
    -seler
    -cukinia baby
    -bazylia
    -kalafior
    -zielona natka pietruszki
    -oliwa z oliwek 
    Wszystkie warzywka starłam na tarce o dużych oczkach i poddusiłam w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu, kminku oraz oliwy z oliwek . Wrzuciłam makaron.Ugotowałam al dente.Rozłożyłam na talerze.
    Dodałam mojego bigosu bez mięsa...i smacznego! Można posypać parmezanem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam makaron pod każdą postacią !
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  27. Sałatka „Wybuchowy tuńczyk”

    Smaczna sałatka, która jest doskonałym przykładem na nowoczesne połączenie tuńczyka z idealnie współgrającymi a zarazem zaskakującymi smakami.


    Składniki:

    1 opakowanie mieszanki mix sałat
    2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    270g sera feta
    1 granat
    5 łyżek majonezu
    170g śmietany 18%
    2 łyżeczki soku z cytryny


    Wykonanie:

    1. Mix sałat umyć i osuszyć.
    2. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
    3. Ser feta pokroić w małą kostkę.
    4. Sos:
    Majonez wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny i schłodzić w lodówce.
    5. Sałatkę układać warstwami: ½ mixu sałat, ½ tuńczyka, ½ sera feta, ½ granatu, ½ sosu, pozostała ilość mixu sałat, pozostała część tuńczyka, pozostała część sera feta, polać pozostałą ilością sosu i udekorować resztą granatu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tuńczyk i granat... ciekawy pomysł, wypróbuję.
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń

  28. Kolacja, jablka, jogurt i....


    Zapraszam na kolację! Inną kolację- FIT kolację! To zdrowy posiłek.
    Lekki, owocowy, ale bardzo treściwy i syty.
    To takie pragnienie zdrowego podejścia do zachcianek również.
    To może być kolacja. To może być śniadanie. To moe by obiad!
    To może być właśnie zachcianka!Składniki
    -soczyste chrupiące jabłuszka pokrojone w kawałeczki.
    -ananas kandyzowany
    -kiwi kandyzowane
    -rodzynki Jumbo
    -orzechy ziemne niesolone
    -jagody Goji
    -nasiona Chia
    -naturalny błonnik =babka płesznik +babka jajowata łuska
    -ulubiony jogurt

    Jabłka pokrój w kawałeczki lub plasterki. Wsyp jagody Goji i nasiona Chia. Dodaj jogurtu oraz naturalnego błonnika. Dokładnie wymieszaj.
    Wyłóż na talerze.
    Posyp nananasem i rodzynkami.Pokrój w kawałki kiwi kandyzowane.
    Posyp orzechami ziemnymi ,smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolacja samo zdrowie :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń

  29. Mój posiłek co się fajnie patrzy ...to Sowa Mądra Głowa. Do zrobienia bardzo mądrej sowy i śniadania Fit dla dziecka i doroslego, potrzebujemy
    -2 jaja
    -foremkę silikonową Sowa
    -kilka jagód Goji- dorośli powinni spożywać 70 owoców dziennie, dzieci przez pół
    -orzechy ziemne niesolone, są bardzo zdrowe
    -ziarenka czerwonego pieprzu na oczka- sowa jak się patrzy!
    -natka pietruszki, bazylia
    -musztarda i glassa sojowa
    -schab pieczony w domu- wiem wtedy co jem!
    -troszkę czerwonej kapusty
    -kawałeczek skórki od jabłka na nosek

    Z podanych składników staramy się zrobić naszą Sowę siedzącą na drzewie i wypatrującą dzieci...
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sowa, super pomysł :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń

  30. Zmodyfikowalam tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty i moge rzec śmiało, że jest...pyszna!Genialna do obiadu, dobra nawet do wędlin zamiast sałatki!

    Tradycyjna ma sok z cytryny i cebulę, u mnie nie ma ani soku z cytryny ani cebuli.

    Składniki
    pół główki czerwonej kapusty
    vinaigrette lime i pomarańcza
    marchewka
    jabłko
    majonez
    musztarda
    sól i pieprz


    Poszatkuj kapustę i posól.
    Odstaw w misce na około godzinke, może być więcej.
    W tym czsie kapusta zmięknie i puści soki.
    Po tym czasie odciśnij ją bardzo dobrze.
    Zetrzyj marchewkę na małych oczkach.
    Jabłko zetrzyj na troszkę większych.
    Kapustę skrop winegretem pomarańcza i lime.
    Dodaj marchewkę, jabłko.
    Wymieszaj.
    Przygotuj majonez.
    Zmiksuj kilka łyżek majonezu z lyżką musztardy i winegretem-do smaku. Popieprz.
    Zalej kapsutę, wymieszaj.
    Wstaw do lodówki w celu schłodzenia i przegryzienia się. Najlepsza na drugi dzień, nawet na trzeci !


    Smacznego !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy u mnie by wytrzymała 3 dni, pachnie mi bosko :-).

      Usuń
  31. Sałatka wiosenna z kurczakiem:

    - ok. 150 g szpinaku baby
    - 3 łyżki słonecznika
    - 150 g wędzonego kurczaka
    - 1/2 cebuli
    - 2 małe pomidorki lub koktajlowe
    - 1/2 puszki fasolki białej konserwowej
    - sos: 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka octu winnego i 1 łyżeczka musztardy.

    Szpinak rwę na mniejsze kawałeczki, kurczaka kroję w kosteczkę, podobnie cebulę. Całość mieszam, dodaję cząstki pomidorów i fasolkę odsączoną. Na koniec prażę słonecznik na suchej patelni i posypuję sałatkę. Składniki na sos mieszam i polewa całość.

    Sałatka wiosenna z serem plesniowym:

    - 150 g szpinaku baby
    - 3 łyżki suszonej żurawiny
    - 70 g sera pleśniowego niebieskiego
    - 150 g szynki
    - 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
    - sos: 1 łyżka oliwy z 1 łyżką cytryny

    Szpinak rwę na małe kawałeczki, dodaję żurawinę, ser pleśniowy i szynkę pokrojoną na kawałki. Orzechy prażę na patelni - posypuję, a na koniec polewam sosem.

    fit pizza:

    Spód:
    6 łyżek otrębów - 4 owsiane i 2 pszenne
    2 łyżki skrobii kukurydzianej
    2 łyżki mleka
    1 op. suszonych drożdży
    jajko
    1 łyżka oliwy

    Wszystkie składniki suche mieszamy razem, dodajemy ciepłe mleko i jajko. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Formę do pizzy/tarty wykładamy ciastem i nakładamy farsz.

    Farsz:
    U mnie szpinak mrożony - 1 opakowanie
    1/4 kostki sera feta
    1/2 cebuli

    Szpinak z cebulą przysmażamy i wykładamy na ciasto.
    Pieczemy ok. 25 minut w 180 st.

    Pozdrawiam,

    DARIA I.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dario, bardzo dziękuję za przepisy. Wyglądają bardzo smakowicie :-).

      Usuń
  32. Cześć, mój przepis na danie fit to wiosenny twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem i ogórkiem gruntowym - proste i smaczne!

    Składniki:
    - 1 pęczek rzodkiewek (6-8 sztuk),
    - 2 ogórki gruntowe,
    - 1 kostka twarogu chudego/półtłustego,
    - 1-2 łyżka jogurtu naturalnego/śmietany,
    - pęczek szczypiorku,
    - sól, pieprz.

    Wykonanie:
    Twaróg przekładamy do większej miski. Ugniatamy go widelcem, dodajemy 1-2 łyżki jogurtu naturalnego. Rzodkiewkę i ogórki kroimy w kostkę lub plasterki (jak wolimy). Dodajemy do twarożku. Szczypiorek szatkujemy na drobno, wrzucamy do reszty składników. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Twarożek idealnie komponuje się z ciemnym pieczywem. Jadłam z chlebem orkiszowym :)

    Ania z My space, my world. Ana Mari's world -> www.anamarisworld.blogspot.com
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, smaczne i proste :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  33. ŁOSOŚ W SZUWARACH

    Bardzo ciekawe połączenie łososia ze zdrowymi, bogatymi
    w witaminy zielonymi warzywami. Danie szybkie w przygotowaniu, niezwykle smaczne a do tego efektownie wygląda na talerzu.

    Składniki:

    500g fileta z łososia
    1 pęczek kopru
    sok z 1/2 cytryny
    pieprz cytrynowy
    350g zielonego mrożonego groszku
    1 duży ogórek zielony
    1 opakowanie mix sałat z roszponką

    Sos:

    150ml śmietany 12%
    4 łyżeczki musztardy francuskiej
    2 łyżeczki soku z limonki
    2 łyżeczki miodu
    świeżo zmielony pieprz
    sól

    Wykonanie:

    1. Filety z łososia pozbawić skóry i pokroić w grubszą kostkę, następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć posiekanym koperkiem i pieprzem cytrynowym. Kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około
    25 minut.
    2. Sos:
    Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i wstawić do lodówki.
    3. Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu.
    4. Zielonego ogórka obrać i pokroić w plasterki a mix sałat umyć i osuszyć.
    5. Mix sałat, ogórek i groszek wymieszać w salaterce, na wierzchu ułożyć łososia i całość polać sosem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysłowa nazwa dania :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  34. Sałatka „Tęczowy tuńczyk”

    Sałatka jest fajnym pomysłem na szybkie, lekkie oraz bogate
    w witaminy i substancje odżywcze danie. Jest idealną propozycją dla lubiących połączenie smaku tuńczyka ze świeżymi warzywami.

    Składniki:

    1 opakowanie mixu sałat
    5 ziemniaków
    5 średnich dojrzałych pomidorów
    5 jajek
    ½ dużego zielonego ogórka
    1 ½ puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    ½ czerwonej cebuli
    zioła prowansalskie
    oregano
    oliwa

    Sos:

    5 ząbków czosnku
    6 łyżek oliwy
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Wykonanie:

    1. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, oprószyć ziołami prowansalskimi, oregano i skropić oliwą. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut (aż się zrumienią).
    2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ósemki.
    3. Ogórka przekroić na 4 słupki, a następnie w pasterki. Pomidory pokroić
    w grubą kostkę a cebulę w piórka.
    4. Tuńczyka odsączyć.
    5. Sos:
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i odstawić na około 30 minut do lodówki.
    6. Układać na talerzu kolejno: mix sałat, upieczone ziemniaki, pomidory, ogórka, cebulę. Na wierzchu ułożyć kawałki tuńczyka i jajka. Całość polać przygotowanym sosem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi się podoba :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  35. Gołąbki Fit bez zawijania

    Składniki
    1 filet z kurczaka
    2 woreczki ryżu
    2 jajka
    1/4 małej główki kapusty włoskiej
    zioła prowansalskie
    pieprz czarny
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego bez soli
    1 łyżeczka jogurtu naturalnego
    Pietruszka i kiełki do dekoracji

    Wykonanie
    Filet z kurczaka umyć,wysuszyć w ręczniku papierowym.
    Zmielić w blenderze.Do misy włożyć zmielone mięso,dodać suchy

    ryż,jajka.Kapustę drobniutko poszatkować i dodać do reszty

    składników.Wszystko wymieszać doprawiając ziołami prowansalskimi i

    pieprzem.Z masy formować niewielkie kulki i wrzucać na gotującą się

    wodę.Gotować na małym ogniu około 30 minut.
    Tak zrobione gołąbki bez zawijania podawać na obgotowanym liściu

    kapusty włoskiej.Udekorować kiełkami i pietruszką.Polać odrobiną

    przecieru pomidorowego zmieszanego z naturalnym jogurtem.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale fajowe gołąbki :-).
      Dziękuję za dodanie przepisu.

      Usuń
  36. ŁOSOŚ W TOWARZYSTWIE BIEDRONKI
    1 dzwonek łososia ,
    1 łyżka sklarowanego masła,
    sok z jednej cytryny,
    łyżeczka oregano,
    łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
    pół łyżeczki bazylii, sól, pieprz
    Suszone przyprawy skropić sokiem i zostawić na 15 minut.
    W miseczce wymieszać masło z pietruszką i namoczonymi ziołami.
    Posmarować łososia marynatą, przyprawić solą i pieprzem, wstawić na
    co najmniej godzinę do lodówki.
    Opiec obie strony 4-5 min na wcześniej średnio rozgrzanej patelni
    grilowej przez 15 min, polewając często marynatą.
    Udekorować półmisek zielona sałatą.Ułożyc łososia i posadzic koło
    niego piękną biedronkę z pomidora.
    Aby wykonać biedronkę potrzebny będzie pomidor,czarne oliwki i odrobinka
    sera feta.
    Przekroic pomidor na pół.Wydrążyc słomką do napojów dziurki.W
    dziurki wsadzamy wydrążone z czarnej oliwki
    kawałeczki.Juz mamy kropeczki.Buźkę robimy z oliwki ,wydrążamy
    słomką do napojów oczka i w puste dziurki
    wkładamy odrobinke sera feta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biedronka... boska :-).
      Dziękuję za dodanie przepisu.

      Usuń
  37. „SAŁATKA BUFETOWA Z KASZY GRYCZANEJ

    Składniki
    1 kostka rosołowa
    2 ząbki czosnku posiekane
    1 szkl. kaszy gryczanej
    2 filiżanki buraczków czerwonych ugotowanych,obranych i pokrojonych w
    kostkę
    4 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
    2 czerwone cebule pokrojone w piórka
    pęczek posiekanej natki pietruszki
    1/2 kostki sera feta pokrojonego w kostkę
    1 granat
    Dressing
    1/4 szkl.octu balsamicznego
    1 łyżeczka musztardy
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    4 łyżki oliwy z oliwek
    Wykonanie
    Kaszę gryczaną ugotować w 2 szkl.wody z kostką rosołową i posiekanym
    czosnkiem.
    Ugotowaną kaszę przełożyć na półmisek dodać dressing i dobrze
    wymieszać.
    Dodać kolejne składniki buraczki,seler ,cebulę wymieszać.Na koniec
    dodać ser feta i
    natkę pietruszki już nie mieszać ,posypać granatem.

    OdpowiedzUsuń
  38. Dorsz po baskijsku
    Niezwykle aromatyczna ryba przeniknięta zapachem ziół i warzyw. A wszystko za sprawą wspólnego duszenia. Rewelacyjne jednogarnkowe danie, które nie wymaga wiele pracy i przygotowań. Idealne na wiosenny obiad!
    400 g dorsza
    1 jajko
    Bułka tarta
    1 dojrzały pomidor
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    100 ml bulionu
    Sól
    Pieprz
    1 łyżeczka oregano
    300 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką
    Oliwa z oliwek
    Do dekoracji:
    Czarne oliwki
    Natka pietruszki
    Cytryna

    Rybę dokładnie myjemy, osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Cebulę kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy warzywa na patelnię oraz pokrojonego w paski pomidora. Podlewamy bulionem. Chwilkę dusimy aby warzywa lekko zmiękły. Po 10 minutach na wierzchu układamy dorsza, lekko wciskając w warzywa. Patelnię przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze 10 minut. Układamy na talerzu. Dekorujemy natką pietruszki, czarnymi oliwkami i cytryną.
    Wioleta Szczepańska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie, kuchnia hiszpańska to moja słabość :-).

      Usuń
  39. Szpinakowe tagliatelle z kurczakiem i tuńczykiem w brokułowym beszamelu
    Smak po prostu nie do opisania… Makaron w pięknym zielonym kolorze, kurczak i tuńczyk… Wszystko zatopione w brokułowym beszamalu, posypane serem… Eksplozja smaków… Wszystko co kojarzy się z wiosną...

    400 g filetu z piersi kurczaka
    Przyprawa do kurczaka
    200 g tagliatelle o smaku szpinakowym
    100 g żółtego sera
    130 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    100 g brokuła
    1 szklanka mleka
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki pszennej
    Szczypta gałki muszkatołowej
    Sól
    Pieprz
    1 łyżka soku z cytryną

    Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na patelni. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i blendujemy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy (robimy zasmażkę), podlewamy mlekiem (cały czas mieszając. Sos musi nam ładnie zgęstnieć. Dokładamy brokuły, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, następnie wymieszanego kurczaka z tuńczykiem. Wszystko zalewamy beszamelowym sosem brokułowym, posypujemy startym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20 minut.
    Wioleta Szczepańska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe połączenie: kurczak i tuńczyk :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  40. Pstrąg po meksykańsku
    Znakomita ryba w połączeniu z pikantną marynatą z limonką, bukiet warzyw i ryż z czerwoną fasolą sprawiają, że danie jest naprawdę idealne. Dobra marynata to podstawa wszystkiego.
    500 g pstrąga łososiowego
    Marynata:
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki suszonego czosnku
    0,5 łyżeczki białego pieprzu
    0,5 łyżeczki oregano
    0,5 łyżeczki tymianku
    0,5 łyżeczki ostrej papryki
    Otarta skórka oraz sok z 1/2 limonki
    2 łyżki oleju
    Dodatkowo:
    250 g warzyw na patelnię
    100 g ryżu
    50 g czerwonej fasoli

    Rybę dokładnie oczyszczamy i układamy na blaszce. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Smarujemy pstrąga i odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę. Po tym czasie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 30 minut. Warzywa podsmażamy na patelni do miękkości. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Łączymy z czerwoną fasolą. Wszystko układamy na talerzu. Możemy udekorować świeżą bazylią.
    Wioleta Szczepańska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rybka - zawsze zdrowa :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  41. Czosnkowo-imbirowa pierś z kurczaka
    Rewelacyjne połączenie naturalnego antybiotyku - czosnku oraz rozgrzewającego imbiru. Mięso jest kruche, delikatne i bardzo aromatyczne. Idealne również na kanapki, a przede wszystkim zdrowe.

    800 g filetu z piersi kurczaka
    3 ząbki czosnku
    Przyprawa do kurczaka
    2 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki soku z cytryny
    0,5 łyżeczki imbiru
    0,5 łyżeczki cząbru
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki lubczyku
    0,5 łyżeczki pieprzu

    Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i nacieramy pierś z kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50 minut.

    Mięso podałam z ugotowanymi warzywami.
    Wioleta Szczepańska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajny pomysł na pierś z kurczaka :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  42. Wiosenne roladki z bakłażana w wersji fit ( dodane przez Sandrę Jaworowicz):

    - 1 duży lub 2 mniejsze sztuki bakłażana (zwracamy uwagę na to żeby skórka nigdzie nie była uszkodzona, żeby był jędrny i w miarę twardy)
    - opakowanie serka kremowego lub zwykłego twarogu chudego
    - słoiczek drylowanych zielonych oliwek- dla podkręcenia mogą być nadziewane cytryną
    - 3 łyżki mielonych migdałów
    - świeży koperek do ozdoby
    - 1 szt granatu
    - 3-4 łyżki oliwy

    Wykonanie:
    Bakłażana myjemy, odcinamy końcówki i kroimy go na w miarę cienkie plastry- od grillowania jeszcze zmiękną, także nic się nie martw. Duży talerz lub np kratkę od piekarnika owijamy ręcznikiem papierowym i układamy bakłażana. Każdy plaster nacieramy solą-pozwoli to uniknąć goryczki w bakłażanie i na pewno w żaden sposób nie wpłynie na jego smak.
    Tak przygotowane plastry zostawiamy na ok 15 minut. W międzyczasie miksujemy serek z oliwkami, dodajemy zmielone migdały, kroimy koperek i obieramy granata. W jaki sposób? skórkę kroimy wzdłuż jak przy obieraniu pomarańczy, następnie wysypujemy ziarenka do miseczki:)
    Kiedy już wszystko wykonamy, rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy nasze plastry bakłażana- uprzednio odsączamy ręcznikiem papierowym nadmiar płynu i delikatnie smarujemy je natłuszczonymi oliwą dłońmi. Ugrilowane bakłażany smarujemy serkiem i zwijamy w rulony, układamy na dużym talerzu, posypujemy obficie pestkami granata i koperkiem. Calość zwieńczamy oliwą z oliwek:) Spróbujcie bo jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  43. No to i ja wezmę udział.. :)

    Bomba witaminowa czyli fit jogurt naturalny z kawałkami owoców, płatkami górskimi oraz pistacjami

    Porcja dla 1 osoby
    Czas przygotowania 5 min


    Składniki:

    jogurt naturalny 200ml
    pół kiwi
    pół nektarynki
    6 borówek
    4 maliny
    2 łyżki płatków górskich
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka pokruszonych pistacji


    Przygotowanie:

    Do szklanki wkładamy 2 łyżki jogurtu na to kładziemy umyte owoce i warstwa płatków górskich
    Układamy warstwami na górze mają być owoce, które posypujemy pokruszonymi pistacjami oraz polewamy odrobiną miodu

    OdpowiedzUsuń
  44. Dietetyczny filet z łososia z warzywami na parze


    Porcja dla 1 osoby
    Czas przygotowania 15 min

    Składniki:

    filet z łososia 150 g
    2 różyczki brokuł
    3 groszki cukrowe
    sól morska
    pieprz świeżo zmielony
    1/4 cytryny
    pół łyżeczki świeżego koperku
    ryż pełnoziarnisty

    Przygotowanie:
    Filet z łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
    Warzywa opłukujemy pod bieżącą wodą
    Wkładamy do parowaru wg instrukcji ( jeśli nie posiadamy parowaru używamy garnka z wodą ok 1l, durszlak metalowy i przykrywki) układamy najpierw łososia a po 10 min warzywa
    Wyciągamy warzywa na talerz
    Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy odrobiną soli morskiej i pieprzem świeżo zmielonym,na koniec posypujemy koperkiem
    Podajemy z ugotowanym ryżem

    OdpowiedzUsuń
  45. WEGETARIAŃSKIE BURGERY
    czyli soczewica mnie zachwyca! :)

    Składniki na kotlety soczewicowe:

    250 g soczewicy czerwonej
    1 marchewka
    1 jajko
    2- łyżki mąki kukurydzianej
    1 kostka bulionowa dowolnej firmy lub 2 szklanki bulionu (jeśli jest pod ręką)
    odrobina mąki do obtoczenia kotletów
    1 łyżka oleju

    przyprawy:
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka sosu Kebab (ostry) firmy Develey
    majeranek
    suszona pietruszka
    curry
    chili

    Pozostałe składniki:

    2 bułki grahamki lub inne - im ciemniejsze, tym smaczniejsze :)
    ogórek kiszony
    pomidor
    sałata lodowa
    ser mozzarella (opcjonalnie - bez sera też świetnie smakują)
    sos Kebab (ostry)

    Przygotowanie:

    Soczewicę płuczemy. Można ją dodatkowo namoczyć na 5-10 minut.
    Kostkę bulionową rozpuszczamy w 2 szklankach wody i podgrzewamy, aż zawrze.
    Wrzucamy soczewicę i gotujemy ok. 20 minut, aż rozmięknie i - najlepiej - wchłonie wodę. Jeśli nie wchłonęła, a jest już gotowa, odcedzamy.

    Marchewkę gotujemy na miękko.

    Studzimy soczewicę i marchewkę (zima sprzyja takim działaniom - 10 minut na balkonie i gotowe).

    Łączymy soczewicę z marchewką, sosem Kebab (nadaje fajny posmak), jajkiem, mąką, olejem i przyprawami. Musi powstać masa, z której da się formować kotleciki. Jeśli jest za gęsta/sucha, można dodać jeszcze jedno jajko.

    Patelnię nagrzewamy na średniej wielkości ogniu, podgrzewając na niej ok. 1 łyżeczkę oleju.
    Formujemy kulki z masy soczewicowej, spłaszczamy i obtaczamy w odrobinie mąki.
    Kotlety smażymy partiami, aż się ładnie zazłocą z obu stron. Studzimy na papierowym ręczniku.

    Bułki podgrzewamy w piekarniku lub na tosterze, kroimy na pół.
    Każdą połowę smarujemy sosem Kebab. Na tym w dowolnej konfiguracji umieszczamy składniki burgerów - kotlety, warzywa etc.

    I... już. Polecam, bo burgery są pyszne, sycące i na pewno zdrowsze niż typowe fast-foody. :)
    Bo soczewica - zachwyca! :)

    Pozdrawiam smakowicie! :)
    Anula
    anulawawrzyniak@gmail.com

    P.S. Zdjęcie już mknie. :)

    OdpowiedzUsuń