4/04/2015

Domowa biała kiełbasa wieprzowa


Domowa biała kiełbasa... nie ma nic lepszego do świątecznego żurku. Kiełbasę możemy też upiec w białym winie z dodatkiem cebuli. Jeśli nie będziecie zużywać od razu całej kiełbasy można ją zamrozić surową i wtedy zaparzyć po rozmrożeniu. Pamiętajmy, żeby białą kiełbasę parzyć w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Nie powinno się jej gotować, bo traci wtedy cały smak i staje się wiórowata. Na blogu znajdziecie także przepis na biała kiełbasę z dodatkiem wołowiny (tutaj).
Inspiracja Wędliny domowe.


Domowa biała kiełbasa wieprzowa

Czas przygotowania: 2 dni
Proporcje na ok. 5 kg kiełbasy

Składniki:
  • 3,5  kg szynki wieprzowej
  • 1 kg podgardla
  • 0,75 kg boczku
  • 90 g soli kamiennej niejodowanej
  • 10 pieprzu czarnego świeżo zmielonego
  • 10 g majeranku
  • 40 g czosnku
  • ok. 350 ml zimnej wody
  • jelita wieprzowe cienkie








Wykonanie:
Mięso kroimy na 2 cm kawałki, wkładamy do dużej miski, posypujemy solą i mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Miskę przykrywamy (ja używam plastikowych wiaderek) i wkładamy do lodówki na 40-48 godzin.
Jelita płuczemy parę razy zimną wodą, a następnie zalewamy je zimną wodą w miseczce i zostawiamy.
Po tym czasie odkładamy z miski około 1 kg mięsa z  szynki, resztę mielimy maszynką do mielenia z sitem numer 10. Natomiast mięso z szynki mielimy przy użyciu sitka nr 13.
Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy również wodę, jej ilość zależy od mięsa, gotowa masa nie może być zbyt wilgotna.
Mięso wstępnie mieszamy  w misce, a następnie przekładamy partiami do malaksera, który dokładnie wymasuje mięso. Powinno być kleiste.
Gotową masą na kiełbasę nadziewamy jelita, formując kiełbaski o długości 18-20 cm.
Kiełbasa jest gotowa do parzenia.



Print Friendly and PDF

2 komentarze: