3/01/2015

Zupa tajska z mleczkiem kokosowym


 Za oknem chłodnawo, czyli na stole powinna się pojawić rozgrzewająca i pożywna zupa. Moja ulubiona to zupa tajska. Uwielbiam ją w każdej wersji, a wariacji na jej temat jest ich sporo. Dzisiejsza ma w swoim składzie fasolkę szparagową, marchewkę i kurczaka.
Ilość papryczki chili podaję w przybliżeniu, ponieważ ostatnio kupiłam bardzo ostrą papryczkę i w zupełności wystarczyła jej połowa na taką ilość zupy,


 Zupa tajska z mleczkiem kokosowym

Proporcje dla 6 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 1 litr bulionu (na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 100 g fasoli szparagowej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 1/2 papryczki chili
  • 1 szalotka
  • 3 cm świeżego imbiru
  • olej do smażenia
  • makaron ryżowy (u mnie wstążki)
  • sok z limonki


Wykonanie:
Do garnka wlewamy bulion. Pierś kroimy w paski. Chili, czosnek i imbir kroimy w kosteczkę, szalotkę w piórka, wszystko przesmażamy na patelni z odrobiną oleju, następnie dodajemy mięso i też smażymy. Zawartość patelni przekładamy do garna z bulionem, dodajemy fasolkę szparagową i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i mleczko kokosowe. Dodajemy wszystkie przyprawy. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę przez 15 minut.
Gdy zupa jest gotowa dodajemy do niej makaron i gotujemy jeszcze 3 minuty, dosmaczamy sokiem z limonki.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa ta zupka, nigdy nie jadłam takiej wersji. Z przyjemnością wypróbuję :)
    Wiosenne pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, jest pyszna :-).
      Oj tak, już czuć wiosnę !

      Usuń