3/09/2015

Zupa krem z ziemniaków


Zapraszam po przepis na dziecinie prostą w przygotowaniu, gęstą, sycącą i pyszną zupę krem z  ziemniaków z dodatkiem żółtego sera i chrupiącego boczku. W przepisie podałam orientacyjną ilość bulionu, wszystko zależy od tego jak gęstą zupę preferujecie.


 Zupa krem z  ziemniaków

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 800 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • ok. 1 litra bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
  • 5-6 łyżek startego żółtego sera
  • 4 plastry boczku
  • sól morska
  • pieprz


Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w słupki i przesmażamy na suchej patelni, do momentu, aż będzie chrupiący. Boczek zdejmujemy z patelni, a na wytopionym tłuszczu szklimy cebulę.
Do większego garnka wlewamy bulion, dodajemy ziemniaki i zeszkloną cebulę. Gotujemy, aż  ziemniaki będą miękkie. Zupę blendujemy i przyprawiamy. Podajemy posypaną żółtym serem i boczkiem.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz