3/25/2015

Tuńczykowa pasta do kanapek


 Oto pyszna i prosta w przygotowaniu pasta jajeczno - rybna. Robi się ją bardzo szybko, będzie doskonała na przekąskę lub drugie śniadanie. Idealna do chleba, lub jako dip do warzyw. Przygotowałam ją na bazie ugotowanych żółtek i tuńczyka.



Tuńczykowa pasta do kanapek

Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje dla 6 osób

Składniki:
  • 8 ugotowanych  żółtek 
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • kiełki rzodkiewki

Wykonanie:
Żółtka wkładamy do miski i rozgniatamy je widelcem. Tuńczyka lekko odsączamy z oleju i dodajemy rybę do żółtek. Mieszamy i następnie dodajemy koncentrat i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i, jeśli mamy rękaw cukierniczy przekładamy do niego pastę i wyciskamy na kromki chlebka. Jeśli nie mamy rękawa pastę rozsmarowujemy nożem. Na wierzchu układamy kiełki.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. O... pyszności, uwielbiam wszelkie pasty do chleba a z tuńczyka jest jedną z moich ulubionych. Z tym, że ja robię troszkę inaczej - zamiast koncentratu daję posiekaną w drobną kosteczkę cebulkę i odrobinę majonezu....też pycha :))
    Agatko pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś, każda pasta z tuńczykiem jest boska <3.
      Buziaki wiosenne :)

      Usuń
  2. Bardzo, ale to bardzo apetyczna:-)

    OdpowiedzUsuń