3/20/2015

Surówka z kapusty pekińskiej


Dziś zapraszam na prosty i pyszny sposób na obiadową surówkę. Jej skład jest podobny do tej którą robię z białej kapusty, z  tym, że ta z kapusty pekińskiej jest gotowa od razu, natomiast ta ze zwykłej musi się trochę przegryźć, żeby kapusta nieco zmiękła.



 Surówka z kapusty pekińskiej

Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje dla 3 osób

Składniki:
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki naturalnego jogurtu
  • sok z cytryny lub starta cytryna
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Kapustę cienko szatkujemy. Cebulę i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na grubej tarce jarzynowej. 
Do dużej miski wkładamy kapustę, marchewkę i cebulę. Dodajemy majonez, jogurt i cytrynę. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Po tym czasie znowu surówkę mieszamy, solimy i pieprzymy. Gdyby była za gęsta dodajemy jeszcze trochę jogurtu.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz