3/06/2015

Spaghetti bolognese


Kuchnia włoska... jedna z moich ulubionych. Mogłabym ją jeść na okrągło, niezależnie od tego czy to pizza czy pasta.  Dzisiaj proponuję Wam klasyka, czyli spaghetti bolognese. Jego odmian jest wiele, u nas w domu je się je według tego właśnie przepisu. Ostatnio przygotowanie tego dania przekazałam w ręce mojej młodszej córki i muszę przyznać, że daje radę :-).




Spaghetti bolognese

Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 4 osób

Składniki:
  • 500 g mielonej łopatki
  • 500 ml przecieru pomidorowego (najlepiej z butelki)
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól morska 
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 100 g twardego żółtego sera
  • 500 g makaronu spaghetti

Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i przesmażamy na niej mięso. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie się dusił sos pomidorowy, na patelni natomiast szklimy cebulę,  a następnie przekładamy ja do garnka z mięsem i zalewamy sosem pomidorowym. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej, dodajemy do sosu. Wszystko dusimy około 15-20 minut, na koniec przyprawiamy.
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Po odcedzeniu makaronu dodajemy do niego sos, dokładnie mieszamy, posypujemy serem i od razu podajemy.



Print Friendly and PDF

2 komentarze: