Prosta pomarańczowa babka

wielkanocna-babka-z-zoltym-lukrem


Wielkanoc tuż tuż... Zapraszam więc na kolejny świąteczny przepis. Dziś będzie na słodko, tym razem jest to baba cytrusowa, czyli ucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Na blogu znajdziecie też inne baby:



Prosta pomarańczowa babka

Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę o średnicy 22,5 cm
Składniki:
  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 225 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji pomarańczowej
  • sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
  • skórka otarta z 1 dużej dobrze umytej pomarańczy
Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ok. 2 łyżek soku z cytryny
  • żółty barwnik spożywczy


Wykonanie:
Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
W misce ucieramy masło  z cukrem na puszystą masę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po wrzuceniu każdej sztuki.
Gdy jajka dobrze się połączą dodajemy skórkę i esencję.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy połowę mąki, wlewamy sok i miksujemy, następnie dodajemy drugą połowę mąki i ponownie miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy przez około 45 minut bez termoobiegu.
Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy przez 10 minut, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Gdy babka całkowicie wystygnie szykujemy lukier.
W miseczce ucieramy cukier z sokiem cytrynowym, na koniec dodajemy kropelkę barwnika. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i polewamy nim babkę.


Komentarze

Prześlij komentarz