Kluski śląskie II


Dziś na blogu druga wersja tradycyjnych klusek śląskich. Poprzednią wersje robiłam
bez jajka, tutaj znajdziecie przepis. Tak na prawdę trudno mi określić, która wersja jest lepsza. Kluski w jednym i drugim wydaniu bardzo mi smakują.



Kluski śląskie II

Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 750 g ugotowanych ziemniaków
  •  mąka ziemniaczana
  • 1/2 łyżeczki soli





Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i od razu przeciskamy przez praskę lub ugniatamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli.
Ziemniaki wkładamy do płaskiej miski, wyrównujemy powierzchnię i dzielimy na 4 równe części, jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystko wykładamy na blat lub stolnicę, dodajemy  sól i szybko zagniatamy ciasto.
Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 3-4 cm. Następnie kroimy je ostrym nożem na 2-centymetrowe kawałki. Z każdego kawałka kolistymi ruchami formujemy okrągłe płaskie kluseczki, a w środku każdej palcem robimy dziurkę.
Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu, kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody.

Komentarze

Prześlij komentarz