3/16/2015

Kluski śląskie II


Dziś na blogu druga wersja tradycyjnych klusek śląskich. Poprzednią wersje robiłam
bez jajka, tutaj znajdziecie przepis. Tak na prawdę trudno mi określić, która wersja jest lepsza. Kluski w jednym i drugim wydaniu bardzo mi smakują.



Kluski śląskie II

Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 750 g ugotowanych ziemniaków
  •  mąka ziemniaczana
  • 1/2 łyżeczki soli





Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i od razu przeciskamy przez praskę lub ugniatamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli.
Ziemniaki wkładamy do płaskiej miski, wyrównujemy powierzchnię i dzielimy na 4 równe części, jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystko wykładamy na blat lub stolnicę, dodajemy  sól i szybko zagniatamy ciasto.
Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 3-4 cm. Następnie kroimy je ostrym nożem na 2-centymetrowe kawałki. Z każdego kawałka kolistymi ruchami formujemy okrągłe płaskie kluseczki, a w środku każdej palcem robimy dziurkę.
Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu, kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: