3/17/2015

Domowy kisiel żurawinowy

czerwony-kisiel-w-pucharku-szklanym

Domowy kisiel przygotowany na bazie owoców..., nie ma nic lepszego. Żadne tam torebki, żadna chemia, tylko po prostu zmiksowane owoce. Mój kisiel nie jest przesłodzony, powiedziałabym nawet, że jest zdecydowanie kwaskowy, ale ja taki lubię. Jeśli wolicie słodsze desery, dodajcie do niego więcej cukru. Kisiel można również dosłodzić już po ugotowaniu.


Domowy kisiel żurawinowy

Czas przygotowania: 20 minut
Proporcje dla dwóch osób

Składniki:
  • 2 szklanki mrożonej żurawiny
  • 1 szklanka wody
  • 7 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki wody

Wykonanie:
Żurawinę wsypujemy do garnka zalewamy ją 1 szklanką wody. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy na małym ogniu, aż owoce będą miękkie. Trwa to około 10 minut. Do owoców dodajemy cukier, mieszamy a następnie blendujemy. 
W szklance rozrabiamy zimna wodę z mąką. Zblendowane w garnuszku owoce ponownie doprowadzamy do wrzenia, wlewamy do nich wodę z mąką i gotujemy przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje.
Kisiel przelewamy do miseczek uprzednio przepłukanych zimną wodą.


Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam żurawinę.Smak jest wspaniały ale i jakie właściwości ma cenne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, żurawina to bomba witaminowa :-).

      Usuń
  2. domowy kisiel to prawdziwy rarytas!

    OdpowiedzUsuń
  3. A próbowałaś kiedyś przetworów z żurawiny z gruszką do mięsa ? W nich żurawina nie jest tak intensywna.

    OdpowiedzUsuń