Torcik czekoladowy z kawowym kremem

brazowy-ciasto-na-bialej-paterze

Powoli zbliżają się Święta, szukam więc nowych pomysłów na słodkości, które zagoszczą na moim stole. Wprawdzie to ciasto czekoladowe z dodatkiem delikatnego kremu kawowego nie jest typowym świątecznym wypiekiem, ale myślę, że idealnie wpisze się w ten nastrój. Do świątecznej kawy będzie doskonałe.



Torcik czekoladowy z kawowym kremem

Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Czas przygotowania: 3 godziny
Składniki
Czekoladowy spód:
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 30 g czekolady
  • 50 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko
Kawowa masa:
  • 100 g białej czekolady
  • 180 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • kakao do posypania ciasta

Wykonanie:
W małym garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mleko i 60 g cukru, mieszamy. Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach  gorącej wody i wlewamy do garnuszka  z masłem. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i wrzucamy do garnuszka  masłem i kawą. Mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Jajko ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy do niego mieszankę kawową  i miksujemy. Na koniec przesiewamy do ciasta mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli ciasto jest suche, wyjmujemy je z piekarnika  i studzimy.
Gdy ciasto będzie całkowicie zimne możemy przygotować masę kawową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, namaczamy przez chwilę i mieszamy do rozpuszczenia.
Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Kawę i żelatynę odstawiamy do wystudzenia.
Serek mascarpone miksujemy. Do wystudzonej czekolady dodajemy 2 łyżki mascarpone i mieszamy, po czym dodajemy pozostały serek.
Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie małymi porcjami dodajemy ja do serka, miksujemy tylko przez chwilę.
Do przestudzonej żelatyny, żeby ją zahartować, dodajemy 2 łyżeczki masy. 
Miksując krem dodajemy do niego żelatynę i wystudzona kawę.  Gotowa masę wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej sześć godzin.
Przed podaniem ciasto posypujemy kakao.



Komentarze

Prześlij komentarz