Piwne risotto z wieprzowiną


Musze przyznać, że to danie mnie zaskoczyło. Bardzo pozytywnie zaskoczyło. Przygotowanie risotta na bazie piwnego wywaru, który powstał  w trakcie gotowania golonki wraz  z włoszczyzną i przyprawami było strzałem w dziesiątkę. Danie jest bardzo aromatyczne z wyczuwalną nutką piwną. To doskonała propozycja na obiad czy też na lunch.



 
 Piwne risotto z wieprzowiną

Czas przygotowania: 120 minut
Proporcje dla 4 osób
Składniki:
  • 1 golonka wieprzowa
  • 1 litr piwa 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 4 goździki
  • 200 g ryżu arborio
  • 600 ml bulionu z gotowania golonki
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • świeżo starty parmezan







Wykonanie:
Golonkę płuczemy, warzywa obieramy. Wraz z przyprawami wkładamy do szybkowara, zalewamy piwem, zakręcamy garnek i od momentu kiedy szybkowar zacznie syczeć, gotujemy na małym ogniu przez jedną godzinę. Jeśli nie posiadamy szybkowara golonkę gotujemy w zwykłym garnku, aż mięso będzie miękkie.
Golonkę wyjmujemy, lekko studzimy i obieramy ze skórki i kości. Wywar zachowujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy posiekane szalotki. Po chwili dodajemy ryż i przesmażamy ponownie prze 3-4 minuty. Na koniec dodajemy podzieloną na kawałeczki golonkę. Chwilę smażymy, wlewamy bulion i dodajemy natkę. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, mieszając raz na jakiś czas. Gdy ryż będzie już prawie miękki doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu posypane świeżo startym parmezanem.


Komentarze