12/28/2014

Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem


Święta minęły, a teraz powoli zaczynamy szykować się do sylwestrowej nocy i karnawałowych szaleństw. Dzisiaj więc podrzucam Wam pomysł na przekąskę, czyli szpinakowy farsz zawinięty w delikatne ciasto filo, która doskonale sprawdzi się jako jeden ze składników imprezowego domówkowego menu. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.





Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem

Czas przygotowania: 90 minut
Proporcje na 49 pierożków
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 150 g białego sera
  • 100 g fety
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • mleko do smarowania
  • czarnuszka do posypania







Wykonanie:
Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy go na małym ogniu. Gdy się rozmrozi odlewamy nadmiar wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wkruszamy do niego biały ser, fetę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy,
Ciasto delikatnie wyjmujemy z opakowania. Trzeba pamiętać, że jest ono bardzo delikatne i szybko wysycha, dlatego zaraz po wyjęciu z opakowania warto je przykryć wilgotną ściereczką.
Ciasto ( 7 płatów jeden na drugim) układamy na blacie i kroimy na 7 równych części. na brzegu jednego paska układamy farsz. Cały płat smarujemy mlekiem, dzięki temu pierożek lepiej się nam sklei. Pierożki składamy w  równoramienny trójkąt (tak jak na zdjęciach powyżej) pilnując, aby ciasto zawsze było wilgotne. Zwinięty pierożek również smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszka.
Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, bez termoobiegu.



Print Friendly and PDF

2 komentarze: