12/02/2014

Marynowany surowy łosoś w przyprawach


Marynowany łosoś to obok śledzia przystawka, której nie może zabraknąć na naszym Wigilijnym stole. Zagościł w naszym menu już parę lat temu i nieustająco jest jednym z jego hitów. Ten łosoś jest niezwykle delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Można go przygotować parę dni wcześniej, bez problemu przetrwa w lodówce około tygodnia.
Danie jest łatwe w przygotowaniu, a jego smak z pewnością zachwyci Waszych gości.



Marynowany surowy łosoś w przyprawach

Proporcje dla 6 osób
Całkowity czas przygotowania: marynowanie 74 godziny, przygotowanie 30 minut
Składniki:
  • 700 g świeżego łososia
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki soli
  • 100 g cebuli
  • ½ litra oleju 
  • 6 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnkach




Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól i dokładnie mieszamy, aż sól się całkowicie rozpuści. Łososia kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm, zalewamy go solanką, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie łososia dokładnie odcedzamy.
Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem  i studzimy.
Do szklanego słoja wkładamy warstwami kawałki łososia, cebulę i przyprawy. Zalewamy olejem, tak aby wszystkie produkty były nim przykryte. Słój odstawiamy do lodówki na co najmniej 48 godzin. Po tym czasie łososia przekładamy do salaterki, w którym będzie serwowany. Układamy na nim cebulę i część przypraw. 



Print Friendly and PDF

12 komentarzy:

  1. Brzmi przepysznie, z pewnoscia zrobie na wigilie....dziekuje za super przepis! Buziole!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgoś, jestem pewna, że Wam posmakuje. Buziaki :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj, jak dla mnie jest genialny :-).

      Usuń
  3. Agatko a jakby go tak jeszcze octem lekko skropić to byłoby oki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lucynko, optowałabym raczej za cytryną. Jak dla mnie ocet jest za mocny, ale to tylko kwestia gustu :-).

      Usuń
  4. Zrobiłam, pożarłam i zrobię następna porcję dzięki Agata .
    Jeśli masz życzenie zapraszam do mnie na Twojego łososia: http://doowa.blogspot.com/2014/12/marynowany-surowy-osos.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, bardzo się cieszę, że Tobie też przypadł do gustu :-).

      Usuń
  5. Pamiętam spróbowałam go jakoś w 2012 i od tamtej pory często robię go w domu jest genialny!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mój ulubiony sposób na łososia :-).

      Usuń
  6. Ile wcześniej można przygotować takiego łososia? Chciałabym na wigilie ale przygotować wcześniej .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie można już zrobić w niedzielę czy poniedziałek. Smacznego!

      Usuń