12/14/2014

Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami


Do tej pory w mojej codziennej kuchni gościły gołąbki w wersji klasycznej z mięsem. W tym roku postanowiłam trochę zrewolucjonizować nasze tradycyjne menu wigilijne i zrobię gołąbki z kaszą i grzybami. Pojawią się jaki jedno z głównych dań naszej wieczerzy.

Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl.
E-book można pobrać na tutaj. 


Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Proporcje na 10 gołąbków
Czas przygotowania: 7 godzin

Składniki:
  • 1 kapusta (1500 g)
  • 60 g suszonych grzybów
  • 200 g pieczarek
  • 250 g cebuli
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g suchej kaszy jęczmiennej
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Grzyby zalewamy szklanką  wody, moczymy przez minimum 4 godziny. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, a następnie pieczarki.  Namoczone grzyby odcedzamy zachowując wodę. Kroimy je drobno i dodajemy do przesmażonej cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko smażymy przez 10 minut. Dodajemy suchą kaszę i dokładnie mieszamy.
Z kapusty wykrawamy głąb, parzymy ją we wrzątku w dużym garnku, aż liście będę się bez problemu oddzielać.
Na każdym liściu układamy farsz, ciasno zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.  Gotowe gołąbki zalewamy wodą  z moczonych grzybów i bulionem. Naczynie przykrywamy i pieczemy gołąbki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.

Sos powstały w trakcie pieczenia odlewamy do garnuszka. W kubku mieszamy śmietanę i mąkę z odrobiną zimnej wody, przelewamy do sosu i doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając.





Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mojej Babci na Wigilii zawszw były takie...

    OdpowiedzUsuń