11/08/2014

Ziemniaczana zupa krem z brokułami


Już pisałam o tym, że jestem fanką zup kremów. Robię je z różnych warzyw. Na blogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem,  grochowąz pieczonej dyni z mleczkiem kokosowymz kalafiora z chiliz dyniz cukinii z lubczykiemz kapustyz pomidoramiz poremz marchewką. Dziś przedstawiam jej kolejna wersję . Tym razem będzie to krem z ziemniaków z dodatkiem brokułów.  Gęstość zupy pozostawiam Waszemu gustowi, jeśli wyda się Wam za gęsta dodajcie po prostu więcej bulionu. 
Krem jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Ugotuje ją każdy, nawet ten najmniej wprawny kucharz. A może zachęcicie do zajrzenia do kuchni Wasze dzieci ?


Ziemniaczana zupa krem z brokułami

Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
  • 1000 g ziemniaków
  • 1/2 brokuła
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
  • sól
  • pieprz
  • płatki suszonej papryczki chili
  • 2 łyżki śmietany 18%


Wykonanie:
Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą. Lekko przesmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy razem z cebulą przez około 5 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków.
W międzyczasie brokuła dzielimy na różyczki. Do przygotowania zupy zużywam również łodygę. Zdrewniałą część obieram obieraczką do warzyw, kroję i wrzucam do zupy. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodaje do nich brokuła i gotuję jeszcze 5 minut.
Zupę miksuję i przyprawiam. Na talerzu dodaję śmietanę i delikatnie skrapiam oliwą z oliwek.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. dzisiaj też mam taka na obiad:) jesienią zupy kremy i dania jednogarnkowe to jest to co lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń