11/13/2014

Wołowina w czerwonym winie z ziemniakami


Wołowina duszona w winie to idealna propozycja na niedzielny jesienny obiad. Z dodatkiem ziemniaków tworzy doskonałe jednogarnkowe danie. Wiemy, że wołowina wymaga dłuższego czasu duszenia, dobrze więc jest wykorzystać do jej przygotowania szybkowar. Szczerze powiedziawszy całkiem zapomniałam o tym bardzo przydatnym urządzeniu, które gdzieś mi się schowało w zakamarkach szafek... Wyciągnęłam, odkurzyłam i przyrządziłam pyszną, aromatyczną wołowinę. Natomiast jeśli nie posiadacie szybkowara, danie to równie dobrze wyjdzie w normalnym garnku, trzeba tylko troszkę się uzbroić w cierpliwość.


Wołowina w czerwonym winie z ziemniakami 

Proporcje dla 6 osób
Czas przygotowania (w szybkowarze) wraz z macerowaniem mięsa: 8 godzin

Składniki:
  • 1000 g wołowiny z udźca
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 mały kawałek selera
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 1000 g ziemniaków
  • 200 g śmietany 18%
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • pieprz
  • olej do smażenia




Wykonanie:
Mięso kroimy w dużą kostkę 2 x 2 cm. Zalewamy winem i odstawiamy do lodówki do przemacerowania na całą noc.
Następnego dnia mięso odcedzamy, a wino odstawiamy do wykorzystania chwilę później.
Warzywa (cebulę, marchew, selera) obieramy, cebule kroimy w ćwiartki, marchewkę w plasterki, a selera w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na nim kawałki mięsa. Pamiętajmy, aby nie mieszać mięsa w czasie smażenia. Pozwólmy im się usmażyć z jednej strony, a potem tylko przełóżmy na drugą. Usmażone mięso wkładamy do szybkowara. Na patelni podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy marchewkę. Smażymy przez parę minut i również wkładamy do szybkowara. Dodajemy seler, pieprzymy i wlewamy wino. Szybkowar zamykamy i gotujemy około 30 minut, od momentu kiedy szybkowar zacznie syczeć.
Po tym czasie z szybkowara wypuszczamy parę, odkręcamy. Do mięsa dodajemy pokrojone w sporą kostkę ziemniaki. Szybkowar zamykamy i gotujemy przez 15 minut. Ponownie z szybkowara wypuszczamy parę, odkręcamy.
 W kubeczku mieszamy mąkę i śmietanę z odrobiną zimnej wody. Wlewamy do mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien lekko zgęstnieć. 




Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. zawsze dodaję wina do wołowiny, bardziej mi smakuje w takiej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda ? Wino nadaje mięso wspaniały aromat.

      Usuń