Surówka z kapusty


Wczoraj na blogu podawałam Wam przepis na danie obiadowe, dziś więc nie może tu zabraknąć dodatku do tego dania, czyli zdrowej surówki warzywnej z białą kapustą w roli głównej. Warzywa powinny poleżeć parę godzin w  zalewie, kapusta wtedy zmięknie, a wszystkie smaki się przegryzą. Takie są oczywiście założenia, ale wiem z własnego doświadczenia, że część surówki znika już po kilkunastu minutach... Polecam więc zrobić ją z podwójnej porcji.


Surówka z kapusty
Proporcje dla 4-5 osób
Czas przygotowania (wraz z macerowaniem): 7 godzin

Składniki:
  • 1/2 główki kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
Zalewa:
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka soli.



Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę ścieramy na grubej tarce do warzyw, natomiast cebulę kroimy w małą kostkę.
Składniki zalewy umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Warzywa wkładamy do miski, zalewamy je gorącą zalewą, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Raz na jakiś czas warzywa mieszamy.

Komentarze

Prześlij komentarz