Mizeria


 Mizeria to nieodłączny element polskiego obiadu. Wraz z kotletem schabowym z dodatkiem pure z ziemniaków to obowiązkowy zestaw niedzielnego obiadu w sporej ilości polskich domów. U nas też często gości na stole, szczególnie gdy za oknem robi się chłodno.
  


Mizeria

Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
  • 600 g świeżych zielonych ogórków 
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18 %
  • szczypta cukru
  • sól
  • sok z  cytryny, ewentualnie szczypta kwasku cytrynowego


Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy, ja nie obieram ich ze skóry. Kroimy w cienkie plasterki na tarce lub przy pomocy mandoliny. Wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na 15 minut, żeby ogórki puściły sok.
Po tym czasie ogórki odciskamy i ponownie wkładamy do miski, dodajemy śmietanę, cukier, sok z  cytryny i sól. Dokładnie mieszamy.
 

Komentarze

Prześlij komentarz