10/16/2014

Kaszubski chleb na podmłodzie


Oto kolejna, tym razem październikowa odsłona wspólnego pieczenia,  organizowana przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. Amber zaproponowała nam upieczenie chleba kaszubskiego z przepisu zaczerpniętego od  Marcina z bloga Grahamka, weka i kajzerka. Nie sposób oprzeć się takiej propozycji, tym bardziej, że zbiegła się ona ze Światowym Dniem Chleba, który trzeba przecież uczcić smakowitym bochenkiem.
Tak więc mój przepis dołączam również do akcji prowadzonej na blogu Zorry.
Niech nam się upiecze :-).





Kaszubski chleb na podmłodzie

Proporcje na chleb o wadze 800 g
Czas przygotowania: 10-11 godzin

Składniki
Podmłoda:
  • 250 g maki żytniej chlebowej
  • 250 g letniej wody
  • 12 świeżych drożdży
Ciasto właściwe:
  • cała podmłoda
  • 250 g mąki pszennej typu 550
  • 50 g letniej wody
  • 8 g soli
  • 30 g mleka w proszku
  • 15 g roztopionego smalcu
  • mąka ziemniaczana do podsypania koszyka



Wykonanie:
Do miski wkładamy pokruszone drożdże, wlewamy letnią wodę i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy przesianą mąkę i wszystko razem wyrabiamy do połączenia się składników. Podmłodę przykrywamy i odstawiamy do fermentacji na 6-8 godzin w temperaturze 27-28 stopni Celsjusza.
W 50 ml wody rozpuszczamy sól. Po upływie czasu fermentacji do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko w proszku, podmłodę i wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy prze 10-12 minut. Następnie dodajemy smalec i wyrabiamy kolejne 4 minuty. Smalec powinien się całkowicie wchłonąć. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.
Z ciasta formujemy okrągły bochenek, koszyk do wyrastania chleba dokładnie oprószamy mąką ziemniaczaną i umieszczamy w nim chleb. Przykrywamy ściereczką chleb i odstawiamy go na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Na dnie piernika ustawiamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą, aby piekarnik był naparowany w momencie kiedy będziemy do niego wkładać chleb. Jeśli posiadamy kamień do pieczenia umieszczamy go  również w piekarniku.
Gdy chleb nam wyrośnie delikatnie przekładamy go na drewnianą łopatkę i kładziemy na kamieniu. Jeśli nie mamy kamienia chleb układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Przez pierwsze 5 minut chleb pieczemy w temperaturze 220 stopni, następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni, a  z piekarnika wyjmujemy naczynie z wodą. Chleb pieczemy jeszcze przez 30 minut. Studzimy na kratce.


Print Friendly and PDF

38 komentarzy:

  1. Piękny! Twój bochenek przypomina mi kulę ziemską. Idealnie na Światowy Dzień Chleba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie Ci wyrósł! Smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Ci popękał.
    Dziękuję za kolejny raz!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tym razem postanowiłam go nie nacinać :-).
      I ja dziękuję !

      Usuń
  4. Agata,
    uwielbiam tak popękany bochenek!
    Ile w nim uroku.
    Dziękuję,że byłaś z nami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ja dziękuję Ci za zaproszenie. Cieszę się, że mogłam piec z Wami, szczególnie w ten wyjątkowy dzień.
      Ania porównała go do kuli ziemskiej :-).

      Usuń
  5. Rzeczywiście jak kula ziemnska :))
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu i ja dziękuję za wspólne chwile przy piekarniku :-)

      Usuń
  6. Pięknie upieczony! Dziękuję za wspólne październikowe chwile! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-).

      Usuń
  7. Swojsko i apetycznie wygląda, tylko kroić i zajadać...

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale, dorodny bochen ;) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu, jesienne pozdrowionka :-)

      Usuń
  9. Marze o takim koszu:-)Wygląda cudownie:-) Dziękuję za ten wspólny czas i pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, również dziękuję za wspólne pieczenie :-)
      Jeśli chodzi o kosz to polecam Allegro.

      Usuń
  10. Jaki piękny chlebek Gatito, tak ładnie Ci wyrósł. Bardzo dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam jesiennie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Danusiu. Do następnego spotkania przy piekarniku :-)

      Usuń
  11. Przepiękny chlebek Agatko .... jak zawsze u Ciebie zresztą:) Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, bardzo Ci dziękuję za miłe słowo. Pozdrowionka :-)

      Usuń
  12. Pysznie wyglada...dzięki za wspólne pieczenie..[ nie ma mnie na liście,,a piekłam również]

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczny ma kolor, taki troszkę dyniowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przysięgam, tym razem dyni do niczego nie dodawałam ;-)

      Usuń
  14. Perfekcyjny! Jak smakował tak jak mój, to pewnie już dawno nic z niego nie zostało ;-) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Silny bocen! Pięknie sie prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękny bochenek! Muszę koniecznie kupić sobie takie koszyki to wyrastania.... Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. I ja dziękuję za wspólny czas. Koszyki polecam :-).

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękny :) Cieszę się że mogłyśmy razem upiec ten pyszny chleb!

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj, spóźniłam się mocno... ale chleb wygląda wspaniale i zapisuję do wypróbowania. na pewno taki upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dobry chleb nigdy nie jest za późno :-)

      Usuń
  20. Looks great and is on my list to bake soon! Thank you for participating in World Bread Day 2014!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. And I also thank you. See you next year :-)

      Usuń