10/15/2014

Jesienna sałatka warzywna



Bardzo podobną sałatkę robiłam już jakiś czas temu, przepis znajdziecie tutaj. Sałatka bardzo nam zasmakowała, więc postanowiłam ją zrobić ponownie, ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie próbowała pozmieniać :-). Tak więc powstała równie smakowita wariacja na jej temat, tym razem z dodatkiem zblanszowanego kalafiora. Idealna, lekko rozgrzewająca propozycja na jesienne chłody. Możecie ją podawać na zimno, ale mnie smakuje najbardziej, gdy jeszcze ciepłe warzywa wymieszam z pomidorowym sosem.





Jesienna sałatka warzywna

Proporcje na 6 porcji
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1/2 małego kalafiora
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:
Ziemniaki w mundurkach i fasolkę szparagową gotujemy na parze. Kalafiora dzielimy na różyczki gotujemy na parze przez dosłownie 3 minuty. Możemy też go po prostu zalać wrzątkiem i po 2 minutach odcedzić. 
Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno kroimy i przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy na sitku. W misce mieszamy koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy, natkę i czosnek. Dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy.
Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Wszystkie warzywa dodajemy do sosu,  mieszamy.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. "Piękna, Polska Jesień" na talerzu. Piękna i bardzo smaczna! Aż się cieszę, że to już ten czas chłodów.


    Pozdrawiam i zapraszam do nas - do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale jesienne kolory! pyszne smaki :)

    OdpowiedzUsuń