9/04/2014

Zapasy na zimę: mrożona fasolka szparagowa


Sezon na przetwory w pełni. Jak co roku, oprócz zapasów słoikowych mrożę także owoce, warzywa i zioła. Dzisiaj chciałam Wam pokazać jak w prosty sposób możemy zamrozić sezonowe warzywa. Wystarczy je tylko zblanszować, zamrozić i w zimę możemy się cieszyć warzywami, które w pełni zachowują swoje wartości odżywcze. 



Zapasy na zimę: mrożona fasolka  szparagowa

Składniki:
  • 1000 g zielonej fasolki szparagowej
  • lód
  • woreczki do mrożenia


Wykonanie:
Fasolkę płuczemy i odcinamy z niej końcówki.
W dużym garnku gotujemy wodę i kiedy zacznie wrzeć wrzucamy do niej fasolkę. Blanszujemy ją przez 3-4 minuty.
W międzyczasie przygotowujemy miskę z lodem. Fasolkę odcedzamy i od razu przekładamy ją do miski z lodem, żeby zatrzymać proces gotowania. Gdy fasolka przestygnie przekładamy ją na durszlak do całkowitego osuszenia.
Moja fasolka była dosyć długa, więc pocięłam ją na mniejsze kawałki.
Osuszoną fasolkę wkładamy do foliowych torebek do mrożenia i zawiązujemy.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz