9/20/2014

Szybka tarta z figami


Dzisiejszy przepis powstał pod wpływem impulsu. Zobaczyłam w sklepie piękne figi i nie mogłam im się oprzeć. Oczywiście chodzi mi owoce :-). Chwyciłam jeszcze z półki sklepowej ciasto francuskie i ricottę i w drodze do domu myślałam co z tego wykombinuję... ?
Poniżej przedstawiam Wam efekt mojego myślenia, czyli ciasto w dosłownie parę chwil.




Szybka trata z figami

Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm
Czas wykonania: 35 minut

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 250 g ricotty
  • 5 świeżych fig
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej


Wykonanie:
Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut.
W misce mieszamy cukier, ricottę, jajka i przyprawy. Figi kroimy w plasterki.
Tortownicę wykładamy ciastem wywijając jego brzegi  do wysokości formy, resztę ciasta obcinamy i wykładamy nim dno tortownicy. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Wylewamy na nie masę serową, a na wierzchu układamy figi.
Ciasto pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180 stopni, na termoobiegu, przez około 20 minut.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.




Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. Jakby nie czytać tekstu, to można by pomyśleć, że to pizza z salami ;D figi lubię i te prosto z drzewa i te kandyzowane, także pewnie zjadłabym tartę ze smakiem. A ciasto pewnie już zjedzone swoją drogą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, jak pizza z salami :-D, Zniknęło, bo było... malutkie ;-)

      Usuń