9/21/2014

Suszone grzyby

suszone-grzyby-na -desce
Jak co roku, we wrześniu uruchamiam moją suszarkę do grzybów i owoców. Suszyłam już jabłka, teraz przyszła pora na grzyby. Tym razem suszyłam podgrzybki. Z kilograma świeżych grzybów uzyskuję około 120- 125 g suszu grzybowego. Będą jak znalazł do jesiennych gulaszy czy do krupnika, a w grudniu wykorzystam je do tradycyjnych dań świątecznych.



Suszone grzyby

Składniki:
  • 1000 g świeżych grzybów

Wykonanie:
Grzyby dokładnie czyścimy, ja grzybów nie myję, bo bardzo chłoną wodę i wtedy czas suszenia zdecydowanie się wydłuża. Następnie kroimy je w plasterki o grubości około 1 cm.
Plasterki układamy na tackach suszarki do suszenia grzybów i owoców, tak aby się nie stykały. 
Grzyby suszymy przez około 4 - 5 godzin, wszystko zależy od tego jakie grzyby nam się trafią. Moje były suche, natomiast jeśli trafią się nam grzyby wilgotne, czas suszenia się wydłuży. 
W połowie suszenia tacki zamieniamy miejscami, to znaczy, te które były na górze przekładamy na sam dół. Ponieważ najcieplejsze powietrze jest kierowane na dół, grzyby które znajdują się na dole wysuszą się szybciej.
Jeśli nie posiadamy suszarki, grzyby suszymy w piekarniku w temperaturze 80 stopni z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Przechowujemy w suchym szczelnie zamkniętym pojemniku.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz