Sos grzybowy II


Sezon grzybowy w pełni ! Grzyby  na zupę i pierogi wigilijne już posuszone, pora więc teraz na przygotowanie dań z grzybami w roli głównej na bieżąco. Na początek będzie to, na osobiste życzenie męża, sos grzybowy, ale trochę inny od tego sosu grzybowego, który pojawił się już wcześniej na blogu. Sos można podawać z różnymi dodatkami, z makaronem,  z kaszą, czy też ryżem, u nas w domu jednak najbardziej lubiana jest wersja z ziemniakami. Oczywiście do sosu grzybowego koniecznie musi być kremowe pure z  ziemniaków. 
W planach jest też dynia faszerowana  grzybami i może jakaś tarta... ?


Sos grzybowy II

Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:
  • 500 g świeżych grzybów
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (przygotowana na bazie domowej pasty bulionowej)
  • 2-3  łyżki serka mascarpone
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Grzyby dokładnie czyścimy, sprawdzamy czy nie są robaczywe. Ja grzybów nie myję, bo bardzo chłoną wodę. Następnie kroimy je w grube plastry.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę i rozcieramy z solą.
Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy cebulę, aż do momentu gdy będzie szklista, wtedy dodajemy do niej grzyby i chwilę przesmażamy razem.
Do garnka wlewamy bulion i dodajemy mascarpone, mieszamy, a następnie dodajemy warzywa z patelni.
Grzyby dusimy na małym ogniu przez 30 minut.
Pod koniec dodajemy czosnek i przyprawiamy.

Komentarze

  1. Ależ Twój sosik wygląda wspaniale !!!! Musi być przepyszny !!!
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-). Tym razem zamiast śmietany dodałam mascarpone. Pycha !

      Usuń
  2. Dziękuję i zachęcam do gotowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie! Jeśli jednak chciałabym dodać śmietanę to 18% czy 30%?
    Pozdrawiam
    M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-).
      Jedna i druga śmietana będzie ok, wszystko zależy od tego czy liczysz kalorie ? ;-)

      Usuń
    2. Średnio u mnie z tym liczeniem kalorii:D chciałabym żeby smak był wyjątkowy;)

      Usuń
    3. Chciałabym jeszcze podpytać czy wystarczy jeśli oczyszczę grzyby, nie ma potrzeby obgotowywać??

      Usuń
    4. To w takim razie, jakim zaleć to szaleć :D, daj 30%. Postaraj się kupić taką gęstą, po są też takie rzadkie jak mleko. Prseident chyba ma najlepszą.
      Wystarczy tylko oczyścić, nie ma potrzeby obgotowania.
      Ja też dziś robię, bo jest wysyp grzybów :-).

      Usuń
  4. Już się doczekać nie mogę kiedy spróbuję sosu:) Poza tym rzucił mi się w oczy przepis na domową pastę bulionową i mam wrażenie, że to prawdziwe odkrycie:D
    Ps. Dziękuję za rady!
    M

    OdpowiedzUsuń
  5. Pasta bulionowa jest the best ! Od kiedy ją odkryłam wyrzuciłam wszystkie kostki sklepowe. Mrożę ja w plastikowych pudełeczkach lub wekuję w małych słoiczkach. Zachęcam Cię do zrobienia, nie będziesz żałował :-).
    Ps. Polecam się, chętnie służę pomocą.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dziękuję za rady! na pewno skorzystam, niedlugo polecę do sklepu po niezbędne składniki i do dzieła:)
    Pozdrawiam
    M

    OdpowiedzUsuń
  7. Chciałam napisać kilka słów o tym sosie....to jest po prostu REWELACJA!!!! Prawdziwe niebo w gębie i dodatkowo bardzo szybko się go przygotowuje. Baaardzo dziękuję za przepis. Kilka osób miało okazję spróbować sosu i każdy się zachwycał:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bartosz, bardzo dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że sos smakował i oczywiście polecam się na przyszłość :-)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. Agatko! Chciałabym zrobić taki mieszany sos grzybowo-pieczarkowy. Do takiego sosu też pasuje śmietanka 30% czy lepiej mniej procentowa, a może jakiś jogurt??:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, do takiego sosu pasuje każda śmietanka, wszystko zależy tylko od Ciebie, czy liczysz kalorie ? :-). Jogurt grecki też będzie ok.

      Usuń
  9. W takim razie nie liczę:P dziękuję za podpowiedź;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz