9/24/2014

Sałatka ziemniaczana z fasolką


 Za oknem powiało chłodem... jesień, niestety... Pora więc wrócić do nieco cięższych dań. Na początek polecam aromatyczną, pikantną i rozgrzewającą sałatkę ziemniaczaną, idealna na nadchodzące jesienne chłody. Doskonała na zimno, ale ja ją uwielbiam również na ciepło.
Inspirację zaczerpnęłam z  mojego ulubionego bloga Bea w kuchni.





Sałatka ziemniaczana z fasolką

Proporcje na 4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:
Ziemniaki w mundurkach i fasolkę szparagową gotujemy na parze.
Czosnek przeciskamy przez praskę, szalotki drobno siekamy. W misce mieszamy koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy i czosnek. Dodajemy czosnek i szalotki, mieszamy.
Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Warzywa dodajemy do sosu,  mieszamy.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Jak ja lubię sałatki ziemniaczane, muszę zapisać przepis, bo wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam. Do tej pory najbardziej lubiłam majonezowe, ale teraz ta wyszła na prowadzenie :-)

      Usuń