9/12/2014

Pieczone cytrynowe ziemniaki


Wracam na bloga po krótkiej urlopowej i remontowej przerwie z prostym, ale bardzo aromatycznym przepisem na ziemniaki.  Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podawane jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb, albo jako sałatka na ciepło.
Ja swoje zrobiłam na patelni, ale równie dobrze można je przygotować w piekarniku. 




 Pieczone cytrynowe ziemniaki

Składniki na 3 porcje
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 500 g małych ziemniaków
  • 1 duża główka czosnku
  • 1 cytryna
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeży rozmaryn
  • sól morska 
  • świeżo zmielony czarny pieprz 
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:
Ziemniaki porządnie myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Na szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ziemniaki, przekrojona na 3 części w poprzek główkę czosnku, świeży rozmaryn, pieprzymy, solimy i przez 3-4 minuty smażymy ziemniaki. Następnie zmieszamy ogień, patelnię przykrywamy i smażymy ziemniaki przez 10-15 minut, po tym czasie dodajemy do nich pokrojoną w ósemki dokładnie umytą i sparzoną cytrynę. Raz na jakiś czas potrząsamy patelnią,  żeby ziemniaki się piekły z każdej strony.
Gdy ziemniaki będą miękkie skrapiamy je sokiem z cytryny, zwiększamy ogień i lekko rumienimy.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Przepadam za pieczonymi ziemniakami, na pewno więc Twój przepis wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zachęcam, są doskonałe :-).

    OdpowiedzUsuń