Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym


Dziś na blogu pozostajemy w jesiennym nastroju. Za oknem piękna słoneczna polska złota jesień, możemy sobie więc pozwolić na deser na zimno, to znaczy na jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym. Jednym ze składników masy serowej jest kasza jaglana. Jesteście zdziwieni  ? Jeśli tak to zachęcam do wypróbowania przepisu ! Będziecie  bardzo mile zaskoczeni jak kasza wspaniale smakuje w serniku.
Zastanawiałam się jakich owoców użyć do tego ciasta... ? Ale skoro jesień, to tylko i wyłącznie śliwki. Muszę przyznać, że lekko kwaskowe śliwki idealnie się komponują delikatną i kremową masą jaglaną.
Koniecznie spróbujcie :-).




Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym

Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Czas przygotowania: 120 minut

Składniki

Spód:
  • 120 g ciastek owsianych
  • 60 g roztopionego masła
  • 3 łyżeczki kakao
Masa jaglana:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzątku
  • 250 g mascarpone
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 1/2  szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka domowej esencji waniliowej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka żelatyny
Mus śliwkowy:
  • 500 g dojrzałych śliwek węgierek
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny*
  • 1/4 szklanki wrzątku
*Moje śliwki węgierki były mało soczyste i mus wyszedł gęsty. Jeśli będziecie używać innego gatunku śliwek, lub te Wasze wydadzą się Wam bardziej soczyste, trzeba będzie zwiększyć ilość żelatyny dodanej do musu.




Wykonanie:
Ciasteczka miksujemy w malakserze, dodajemy roztopione masło i kakao, dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na tortownicę i dociskamy do dna. Wkładamy do lodówki.
Kaszę zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu, aż płyn całkowicie się wchłonie. Ugotowaną kaszę odstawiamy do przestygnięcia, a następnie ją blendujemy.
Jedną łyżkę żelatyny zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty do namoczenia, a następnie dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się.
Śliwki pestkujemy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnuszka, podlewamy jedną łyżka wody i dusimy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną. Trwa to około 15 minut. Owoce odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Do miski wkładamy mascarpone, serek śmietankowy, cukier i dodajemy esencję. Wszystko razem miksujemy. Do masy dodajemy przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Jaglaną masę delikatnie wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki.
Do wystudzonych śliwek dodajemy kardamon i cukier puder i blendujemy.
Trzy łyżeczki żelatyny zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty do namoczenia, a następnie dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się. Do musu śliwkowego dodajemy przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Mus wylewamy na zastygłą masę jaglaną i ponownie wkładamy do lodówki, aż do ścięcia się masy owocowej.



Komentarze

Prześlij komentarz