9/26/2014

Chlebki z patelni II


Dzisiaj kolejna odsłona chlebków  z patelni. Tak jak pisałam już poprzednio, bardzo mojej rodzince przypadły one do gustu. Dzisiaj będzie wersja przygotowana na drożdżach, chyba taka wersja bardziej nam smakuje, niż ta z proszkiem do pieczenia. Z podanej poniżej proporcji   zrobiłam cztery grubsze chlebki, ale jeśli wolicie usmażyć nieco cieńsze, podzielcie ciasto na przykład na sześć lub osiem części..




Chlebki z patelni II


Proporcje na 4 chlebki
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej 550 lub 650
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek EV


Wykonanie:
Pokruszone drożdże wkładamy do miski, dodajemy cukier, zalewamy 1/4 szklanki letniej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do miski z drożdżami dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto przez 5-6 minut przy pomocy miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy jeszcze 2-3 łyżki mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, ciasto również smarujemy oliwą. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40- 60 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąka blat i dzielimy na 4 części. Każdą część ponownie wyrabiamy i formujemy z niej kulkę. Kulki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 20- 30 minut. 
Kulki ciasta przekładamy na blat, delikatnie wałkujemy na placki średnicy 15-17 cm, przykrywamy.
Patelnię o średnicy co najmniej 18 cm smarujemy odrobiną oliwy. Gdy będzie już rozgrzana układamy na niej placek z ciasta i smażymy około 3 minut z każdej ze stron, pamiętając, żeby raz na jakiś czas obracać chlebki.



Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Też kiedyś robiliśmy chlebki ale bez serka, musimy koniecznie wyprobowac ten sposob

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek daje chlebkom fajnego posmaku i są wilgotniejsze.

      Usuń
  2. Muszę spróbować takiego chleba z patelni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj, będziesz zachwycona :-)

      Usuń