8/06/2014

Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami


Uff, w końcu chwila odpoczynku od upałów ! W takim razie dziś polecam kotlet schabowy, ale w nieco innym wydaniu niż nasz ulubiony panierowany klasyk. Oto roladki ze schabu z suszonymi śliwkami i plasterkiem wędzonego boczku. Idealnie smakują podane z pieczonymi młodymi ziemniakami. A może do tego kefir... ?




Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami

Składniki:
  • 5 kotletów schabowych
  • 5 plastrów parzonego wędzonego boczku
  • 20 suszonych śliwek bez pestek
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
Do panierowania:
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • tarta bułka
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka masła
  • wykałaczki


Wykonanie:
Kotlety rozbijamy na grubość około 5 mm, solimy i pieprzymy. Na każdym układamy plasterek boczku i 4 śliwki. Zwijamy dosyć ściśle w roladkę i spinamy wykałaczkami.
W głębokim talerzu rozkłócamy jajko. Do dwóch kolejnych wsypujemy mąkę pszenną i tartą bułkę. Schabowe roladki najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w tartej bułce.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy roladki na średnim ogniu ze wszystkich stron, aż uzyskają złocisty kolor.
Podajemy na przykład z pieczonymi ziemniakami.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz