8/08/2014

Frittata z cukinią i tymiankiem


Sezon cukiniowy w pełni, pora więc wykorzystać to warzywo, które dzięki swojemu łagodnemu smakowi daje nam dużo możliwości w kuchni. Dziś więc frittata z cukinią i tymiankiem z odrobiną czosnku dla zaostrzenia smaku. Robiłam już frittatę ze szparagami i papryką i frittatę ze szpinakiem. Tym razem postanowiłam ją jeszcze urozmaicić i dodać trochę serka śmietankowego. Frittata wyszła soczysta i bardziej kremowa.
Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:




Frittata z cukinią i tymiankiem 

Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:
  • 350 g cukinii
  • szczypta soli do posypana cukinii
  • 5 jajek
  • 3 łyżki śmietankowego serka
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • odrobina papryki
  • parę gałązek świeżego tymianku
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce. Układamy na sitku, delikatnie solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy, aby pozbyć się soku.
Czosnek drobniutko siekamy. Do miski wbijamy jajka, wrzucamy czosnek, serek śmietankowy, cukinię i listki tymianku. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy.
Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewamy masę jajeczną i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Po około 10-15 minutach, gdy masa się lekko zetnie także z góry przekładamy frittatę na drugą stronę przy pomocy pokrywki lub talerza. Smażymy kolejne 10 minut.
Od razu podajemy, choć na zimno frittata też doskonałe smakuje. 



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Ale Ci wyszła fajna grubiutka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz zrobiłam frittatę na mniejszej patelni i taka mi bardziej smakuje :-)

      Usuń