7/03/2014

Sałatka z fasolką szparagową i fetą


Lato w pełni, pora więc na kolejną lekką sałatkę. Tym razem będzie to sałatka z fasolką szparagową i fetą. Ja użyłam żółtej fasolki, ale oczywiście może też być zielona.Wszystko zależy od tego na która będziecie mieli ochotę.

Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:


Sałatka z fasolką szparagową i fetą

Składniki:
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 150 g fety
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • sok z 1/2 cytryny
  • saszetka oleju kujawskiego ze smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • sól 
  • pieprz

Wykonanie:
Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy na parze około 20-25 minut, aż będzie miękka. 
W moździerzu ucieramy czosnek z  solą, następnie dodajemy koperek, pieprz, olej kujawski i sok z cytryny. Wszystko mieszamy.
Jeszcze ciepłą fasolkę kroimy na 2-3 kawałki i zalewamy sosem.
Fetę i pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy fasolkę i mieszamy. 


Print Friendly and PDF

10 komentarzy:

  1. Apetyczna :) U mnie dziś również sałatka z fetą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię sałatki z fasolką szparagową. Pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nasza obowiązkowa letnia pozycja :-)

      Usuń
  3. Nie łączyłam jeszcze fasolki szparagowej i fety, a tak sobie myślę, że u Ciebie wygląda świetnie i może naprawdę świetnie smakować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uważam, że to fajny duet. Spróbuj koniecznie :-).

      Usuń