Pasta z bobu

zielona pasta na grznace z chleba
Pasta z bobu


Pasta z bobu, przepis na nią jest banalnie prosty. Zrobi ją każdy bez wyjątku, nawet taki mniej wprawny kucharz. Idealnie smakują z chrupiąca grzanką. Wypróbowałam ją również na ciepło, jako dodatek do makaronu  z odrobiną oliwy z oliwek i świeżo startym parmezanem. To jest obłędne połączenie, robi się z niej coś w rodzaju pesto. 

Ja wszystkie warzywa gotuję zawsze na parze, zachowują wtedy cały swój smak i prawie wszystkie wartości. Po prostu warzywa nie są wygotowane w wodzie. Serdecznie Ci polecam tę metodę, starczy durszlak, sitko lub po protu kawałek gazy.

Inne przepisy z bobem

Na blogu znajdziesz także inne inspiracje z bobem w roli głównej:
 

Profil na Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań na dłużej, będzie mi miło.

 




Pasta z bobu

Proporcje na 4 porcje
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • 500 g ugotowanego na parze i obranego bobu
  • 3 ząbki czosnku
  • około 1/2 szklanki oliwy EV
  • garść listków mięty
  • sok z połowy cytryny
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • odrobina płatków papryczki chili

Wykonanie

  • Bób rozgniatamy widelcem w misce. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy go do bobu. 
  • Pastę przyprawiamy, dodajemy sok z cytryny, posiekane listki mięty i oliwę. 
  • Ilość oliwy podaję orientacyjnie, wszystko zależy od tego czy lubicie rzadszą czy raczej gęstsza pastę.
 
 
 
 

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie jest super !
      A może się zachęcisz do jej przygotowania i wzięcia udziału w konkursie ? :-)

      Usuń
  2. Kasiu, super :-), Ależ apetyczna na Twoja pasta !
    Dzięki za dodanie zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super coś innego nie tylko wedlina do kanapek czy tostow

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz