7/08/2014

Kurki w sosie śmietanowym


Na straganach pojawiły się kurki ! Zawsze czekam na nie z niecierpliwością i pierwszym daniem w sezonie, które z nich robię to klasyk, czyli kurki w sosie śmietanowym. Nic odkrywczego, ale za to jak pysznie. Kurki podaję z młodymi ziemniakami gotowymi na parze, albo z makaronem. 




Kurki w sosie śmietanowym

Proporcje na 2 porcje
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:
  • 300 g kurek
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • posiekany koperek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Kurki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Większe grzyby kroimy na pół.
Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulę, aż do lekkiego zeszklenia. Do cebuli dorzucamy kurki i przez chwile je przesmażamy.
Do garnka wkładamy śmietanę, dodajemy grzyby i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, żeby śmietana się nie zważyła. Kurki dusimy przez około 30 minut, pod koniec przyprawiamy. Po zdjęciu z kuchenki dodajemy posiekany koperek i mieszamy.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Oj tak, to przepyszny klasyk!
    U mnie, pierwsze kurki lądują w jajecznicy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-)) czyli każdy ma swojego klasyka !

      Usuń
  2. pysznosci !! :) musze wybrac sie na polowanie kurkowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, koniecznie ! A co zrobisz ? Jajecznicę czy sos ? ;)

      Usuń