7/12/2014

Jogurtowy sernik jagodowy na zimno


Sezon owoców letnich w pełni. Nic tylko wybierać, przebierać... Czasami decyzja jest bardzo trudna. Człowiek przechadza się między straganami i kupiłby wszystko... Dziś padło na jagody. Oto niezbyt słodki jogurtowy sernik jagodowy na zimno.
 Inspiracja  Moje wypieki.





Jogurtowy sernik jagodowy na zimno

Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Czas przygotowania: 4 godziny

Składniki
Masa jogurtowa:
  • 750 g jogurtu typu greckiego
  • 130 g cukru pudru
  • 24 g żelatyny
  • 200 g śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • 350 g jagód
Jagodowy wierzch:
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki jagód
  • 4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody. Pozwalamy się jej namoczyć, a następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
W misce mieszamy jogurt z cukrem pudrem. Do szklanki z z żelatyną dodajemy 4 łyżki masy jogurtowej i mieszamy, po czym dodajemy do pozostałej masy jogurtowej i miksujemy.
Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy jagody i znowu delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia, kontrolując co parę minut, aby masa się całkowicie nie ścięła.
Masę wykładamy do tortownicy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki do całkowego stężenia.
Składniki masy jagodowej dokładnie miksujemy i rozsmarowujemy na wierzchu sernika.



Słodkie jagodowe lato
Błękitne skarby lata!

Print Friendly and PDF

12 komentarzy:

  1. jak dla mnie to totalna bomba! super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się wspaniale! Po ukrojonym kawałku widać, że jagód nie żałowałaś :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny! Ależ on musiał smakować! :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis! Ciasto pycha!
    Zrobiła trzy razy. Pierwsza wersja z jagodami - piękny kolor górnej części. Wersja druga z borówką amerykańską - zabrakło koloru. No i trzecia wersja, eksperymentalna: na dole maliny, na górze jeżyny. Chyba dodałam za dużo jeżyn, bo masa ma nie do końca stałą konsystencję, taką jak gęsty jogurt, ale wyszło smacznie. Skłaniam się jednak ku wersji z jagodami na górze i borówką amerykańską na dole, ale to na przyszły weekend...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało ! To z malinami i jeżynami musiało być boskie :-)

      Usuń