6/11/2014

Ekspresowa letnia sałatka


Upał, upał, upał... W taki dzień jak dzisiaj nie mamy ochoty na dłuższe stanie przy kuchence. Oto pomysł na szybką przekąskę lub lunch: lekka ekspresowa sałatka skomponowana na bazie różnych jadalnych liści. Rukola, roszponka, szpinak sałatkowy i mojego zeszłoroczne odkrycie burak liściowego Mangold, oto jej główne składniki.





Ekspresowa letnia sałatka

Składniki na 2 porcje:
  • 2 garście rukoli
  • 2 garście roszponki
  • 2 garście szpinaku sałatkowego
  • 1/2 pęczka buraka liściowego Mangold
  • 2 jajka na twardo
  • 2 pomidory
Na sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Wszystkie liście dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze części. Jajko obieramy i kroimy w ósemki. Pomidory również kroimy w ósemki.
Czosnek drobniutko siekamy i rozgniatamy z solą.W szklance mieszamy wszystkie składniki sosu.
Na talerz wykładamy wszystkie rodzaje sałat, układamy na nich jajka i pomidory, polewamy sosem. Gotowe ! 


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Właśnie takie ekspresowe sałatki są najlepsze :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ekspresowe i na winie! Czyli co się nawinie pod rękę :-)

      Usuń