6/16/2014

Drożdżówki z owocami i kruszonką


Zrobiło się troszkę chłodniej, można odpalić piekarniki ! Uwielbiam te drożdżówki z owocami i kruszonką, bo można z nimi swobodnie kombinować, doskonale smakują z każdym dodatkiem. A jak cudnie pachnie w calutkim domu gdy się pieką ... !!! Na blogu pojawiły się też w odsłonie z karmelizowanym rabarbarem.
Serdecznie zachęcam do upieczenia :-).



Drożdżówki z owocami i kruszonką

Czas przygotowania: około 120 minut

Składniki:
  • 460 - 480 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 75 g roztopionego masła
  • 68 g cukru  
  • 25 g świeżych drożdży
  • mleko do pomalowania bułeczek
Kruszonka:
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
Dodatkowo:


Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości 1 cm. Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kole robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i układamy w nim suszone wiśnie. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem. 
Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia na bułeczkach układamy świeże maliny. Studzimy na kratce.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz