Botwinka na zakwasie buraczanym


Dzisiaj kolejna letnia zupa z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Uwielbiam ten wiosenno-letni sezon, kiedy nasze menu zmienia się wraz  z pojawianiem się na straganach kolejnych warzyw czy owoców. Tak więc dziś botwinka na  zakwasie buraczanym, który właśnie odkryłam w lodówce. Została mi resztka schowana gdzieś głęboko w lodówce, nie może się przecież zmarnować ! Zakwas nadał botwince charakteru. Zapraszam do wypróbowania !




Botwinka na zakwasie buraczanym

Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

Wykonanie:
W garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy do niego marchew, pietruszkę i selera pokrojone  w drobną kostkę i ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Botwinkę dokładnie płuczemy i odcinamy z niej buraczki, które też kroimy w  drobną kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Gdy warzywa będą miękkie dorzucamy łodyżki i liście botwinki pokrojone w paski. Dolewamy zakwas buraczany i gotujemy na małym ogniu przez chwilę, nie dopuszczając do zagotowania, bo zupa straci piękny kolor. 
Garnek zdejmujemy z kuchenki, zaprawiamy śmietaną uprzednio zahartowaną odrobiną zupy. Przyprawiamy. Gdyby zupa była za mało kwaskowa możemy dodać odrobinę soku z  cytryny. Podajemy posypane koperkiem.


Komentarze

Prześlij komentarz