5/16/2014

Zupa tajska z kurczakiem


Dzisiaj na blogu kolejna odsłona zupy tajskiej. W domu bardzo lubimy tę zupę, można ją urozmaicać dodając różne składniki, nigdy się nie nudzi. Raz możemy ją zrobić ostrzejszą, innym razem łagodniejszą. A poza tym jest gotowa do zjedzenia w miarę szybko. Do jej przygotowania, czyli do smażenia kurczaka i warzyw użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Dietetycy zalecają spożycie 2 łyżek tego oleju dziennie.  W domu używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi zapachów, co jest bardzo istotne. 



Zupa tajska z kurczakiem 

Składniki:
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 szalotki
  • 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 5 -6 pieczarek
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
  • 2 - 3 łyżki sosu rybnego
  • sól do smaku
  • makaron chow mein 

Wykonanie:
Szalotki kroimy w cienkie piórka, kurczaka kroimy w paski, papryczkę chili drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy piersi z kurczaka i podsmażamy. Kurczaka zdejmujemy łyżką cedzakową, a  na patelnię wrzucamy chili i szalotki, przesmażamy i dodajemy pieczarki. Smażymy 3 - 4 minuty.
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy kurczaka i podsmażone warzywa. Dorzucamy zielony groszek, wlewamy mleko kokosowe i dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut.
Gdy groszek jest już miękki zdejmujemy garnek z kuchenki, a do zupy wrzucamy makaron. Gdy makaron namoknie, trwa to około 2-3 minut, zupa jest gotowa do podania.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz