Risotto z białymi szparagami


Tym razem na blogu pojawi się przepis na danie z białymi szparagami. Muszę powiedzieć, że goszczą one rzadziej na naszym stole, niż zielone.Zielone zdecydowanie bardziej nam przypadły do gustu, ach ten piękny kolor, a poza tym nie trzeba ich obierać :-). Ale białe też są pyszne, więc, żeby nie czuły się pokrzywdzone wilgotne i aromatyczne risotto postanowiłam ugotować właśnie z nimi. Ilość bulionu potrzebnego do przygotowania risotta podaję w przybliżeniu, bo każdy gatunek ryżu chłonie płyn inaczej. pamiętajmy tylko, że risotto powinno być wilgotne, nie powinno do końca wchłonąć całego bulionu.
Inspiracja Bea w kuchni.

Risotto z białymi szparagami

Składniki:
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g ryżu do risotto, u mnie arborio
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • około 1 litra bulionu ( na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
  • sól
  • pieprz
  • 30 g masła
  • 3 - 4 łyżki świeżo starego parmezanu

Wykonanie:
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy. Odcinamy główki i odkładamy je na bok. Szparagi kroimy na kawałki. Czosnek miażdżymy, szalotki siekamy i podduszamy na oliwie, aż się zeszkli. Bulion podgrzewamy i utrzymujemy ciepły.
Do czosnku i szalotki dodajemy ryż i smażymy go na wolnym ogniu przez 3 minuty ciągle mieszając. Dodajemy wino, przyprawiamy i gdy lekko odparuje dodajemy 2 chochle ciepłego bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając raz na jakiś czas. Gdy płyn się wchłonie dodajemy następną porcję, gotujemy i mieszamy.
W międzyczasie pocięte w kawałki szparagów (bez główek) podsmażamy na oliwie na patelni lub gotujemy na parze. Powinny pozostać al dente. Pod koniec dodajemy główki szparagów, 
Po 15 minutach sprawdzamy miękkość ryżu ( nie może być rozgotowany ani za suchy). Gdy jest już wystarczająco miękki zdejmujemy go z ognia, jeśli nie, jeszcze gotujemy.
Do ugotowanego ryżu dodajemy masło, parmezan i szparagi, wszystko mieszamy i od razu podajemy na stół.


Komentarze

  1. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie bomba, wypróbuję ale z zielonymi:-)Dzisiaj jadłam tagiatele ze szparagmi - pycha ! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, ale trzeba pamiętać,że białe szparagi lubią być gorzkie. Dlatego jak je obgotowujemy to warto dolać troszkę mleka i goryczka znika.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz