Bułki do hot-dogów

 

Tym razem nasz cykl Wypiekanie na śniadanie, zagościł na blogu EwelinyWspólnie piekłyśmy bułki do hamburgerów lub do hot-dogów. Tym razem ja skusiłam się na paluchy do hot dogów, bo bułki do hamburgerów już kiedyś piekłam.



Bułki do hot-dogów

Składniki
Zaczyn:
  • 340 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki drożdży instant (lub 10 g drożdży świeżych)
  • 340 g ciepłego mleka ( 35-38 stopni )

Ciasto właściwe:
  • 215 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek roztopionego masła 1 jajko do pomalowania bułek


 
Wykonanie:
Składniki zaczynu mieszamy w misce, zakrywamy folia i odstawiamy na 2 godziny w cieple miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Do zaczynu dodajemy składniki cista właściwego. Przez około 15 minut mikserem wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. czas jest ważny, ponieważ ciasto musi być dobrze napowietrzone.
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do naoliwionej miski, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień ciasto wyjmujemy na naoliwiony blat, dłońmi rozciągamy je na prostokąt o grubości około 1.5 cm i dzielimy na 12 mniejszych prostokątów. Z każdego prostokąta formujemy podłużną dobrze naciągniętą  bułeczkę i układamy w odstępach 5 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Każdą bułeczkę smarujemy dwukrotnie jajkiem, pieczemy około 15 -17 minut. aż będą rumiane. Studzimy na kratce.



Komentarze

  1. pyszne bułeczki :) do następnego wypiekania !

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na przerobienie ich na bułki do hot-dogów;)) Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie je wykombinowałaś ;) Do hot dogów też muszę upiec ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe czy jako jedyna piekłaś podłużne?;-) Cudne wyszły:-) Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, chyba jako jedyna :)
      Do następnego !

      Usuń
  5. Hot-dogi też muszą świetnie smakować :) piękne Ci buły wyszły!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, hot-dogi zniknęły, nie udało mi się zrobić fotek :)

      Usuń
  6. genialnie ci wyszły, miło było razem piec.

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje bułki są po prostu zachwycające... Tak pięknie przypieczone od góry... Nie potrzeba nic dodawać do środka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za kolejny wspólny raz :) czekam na ciebie w następnej akcji a bułeczki piękne:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz